EkonomijaVesti

Zorana Mihajlović: Srbija će imati najbržu prugu u ovom delu regiona

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Srbija imati najbržu prugu u ovom delu regiona, kojom će se od Beograda do Budimpešte ići 200 kilometara na sat.

Mihajlovićeva je u Dnevniku RTS-a objasnila da je jučerašnji ugovor potpisan sa ruskom stranom — tokom posete Srbiji predsednika Rusije Vladimira Putina — vredan 230 miliona evra i da između ostalog obuhvata i izgradnju novog dispečerskog centra iz kojeg će se upravljati saobraćajem u celoj Srbiji.

Unutar tog ugovora 127 miliona evra je namenjeno za izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za železnicu, deo sredstava je namenjen za radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova – Novi Sad i izradu projektno-tehničke dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge“, navela je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je cilj Srbije moderna železnica koja je povezuje sa regionom i Evropom.

Srbija se strateški opredelila da ulaže u železnicu, nekako smo prethodnih decenija ulagali u auto-puteve i puteve, zaboravljajući na to koliko je značajan železnički transport. Rekonstruisano je preko 200 kilometara pruga, radimo najbržu prugu u regionu kojom će se ići 200 kilometara na sat“, objasnila je ministarka.

Ona je ocenila da je Srbiji potreban moderan centar iz kojeg će se upravljati železničkim saobraćajem.

Mora se upravljati iz jednog centra, moramo imati moderan centar iz kojeg će se upravljati železničkim saobraćajem. Možda smo to morali da imamo i ranije ali i sada je pravo vreme da imamo najmoderniji dispečerski centar u regionu“, rekla je Mihajlovićeva.

Navela je da je prošle godine završeno 77 kilometara barske pruge, kao i da se trenutno priprema dokumentacija za deo pruge od Crne Gore.

Mihajlovićeva je navela da je poseta Vladimira Putina značajna za Srbiju kako na ekonomskom, tako i na političkom planu, preneo je Tanjug.

Nisu naši odnosi samo prijateljski, već su važni i politički odnosi koje imamo sa Ruskom Federacijom, pogotovo u ovom trenutku kada Srbija čini zaista sve da ostvarimo jednu vrstu kompromisa sa Albancima. Sa druge strane, poseta je i ekonomski važna, jer iz godine u godinu imamo rast u ekonomskim odnosima. Ne postoji deo i sfera u kojoj mi nismo juče napravili određenu vrstu Sporazuma i mislim da je to za budućnost i ekonomiju Srbije veoma važno“, zaključila je ministarka.

(rs.sputniknews.com / foto: © Sputnik / Radoje Pantović)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *