Vesti

Zgrada gimnazije – jedno od najvrednijih Rajlovih dela

Zgrada stare Gimnazije u Subotici izgrađena je još 1817. godine. Gradski senat je, međutim, 1895. godine doneo odluku o gradnji novog objekta po projektima Ferenca Rajhla. Za građevinskog preduzimača odabran je Karolj Molcer. Gradnja je otpočela 1896. godine, a objekat je konačno predat na upotrebu 1900. godine.

 Impozantan objekat gradske gimnazije Rajhl je zamislio  u duhu poznog baroka  koji je sproveden dosledno pri dekoraciji fasada i enterijera. U pitanju je dvospratni objekat, na uglu ulica Petefi Šandora i Felegijeve. Dijagonalno zakošena pročelja se u vidu dva kraka  pružaju duž ulica  i daju osnovni oblik nepravilnog latiničnog slova L. Kompletna arhitektonska koncepcija podređena je važećim zakonima baroka.

Zgrada Gimnazije pokazuje Rajhlov osećaj za likovnost i sintezu građevinskih materijala. Oni su ovde došli do potpunog izražaja, ostavljajući, bez sumnje jedno od najvrednijih dela ovog arhitekte, koje ne samo da zauzima značajno mesto među arhitektonskim ostvarenjima s kraja devetnaestog veka u Subotici  već i na širem području ove regije.

Projekat “Kulturno nasleđe kao putokaz” sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove sufinansijera.

UG “Putevi prirode”