DruštvoEkonomijaVesti

Zbog pandemije 125.000 radnika u Srbiji poslato na prinudni odmor

Bojan Stanić, direktor Sektora za statističke analize, usluge i servise u Privrednoj komori Srbije, istakao je da je u krizi sa korona virusom snabdevenost osnovnim namirnicama dobra i pozvao je privrednike koji imaju gubitke da iskoriste pomoć Ministarstva finansija.

Stanić je naveo da je od početka krize do sredine aprila 955 privrednih subjekata bilo u blokadi, da je 1.500 firmi značajno moralo da smanji proizvodnju ili je potpuno prekine, a da je oko 125.000 radnika zbog epidemije upućeno na prinudni odmor.

“Kada govorimo o zdravstvenoj krizi izgleda da je najgore iza nas. U naredne dve nedelje će doći do postepenog otvaranja, slično kao što se i radi u drugim evropskim zemljama”, rekao je sinoć Stanić za N1

On je naveo da će PKS rešavati i u narednom periodu probleme koji se budu pojavili, u saradnji sa Vladom Srbije i poručuje preduzećima da će i dalje država biti podrška za oporavak.

Da bi ostvarili pomoć, kako je naveo Stanić, privrednici moraju da otvore namenski račun do 25. aprila.

“Tu će biti velika podrška Poreska uprava. One firme koje imaju samo jedan račun kod jedne banke, njima se to automatski otvara. Oni koji imaju račune u više banaka, moraju da kažu u kojoj će hteti da otvore taj račun. Procedura je vrlo jasna, a detaljnije informacije postoje na našem sajtu i većina privrednih subjekata se već prijavila”, objašnja Stanić.

On je pozvao sve zainteresovane privrednike da iskoriste kredite koje je Ministarstvo finansija ponudilo kako bi pomoglo umanjivanju efekata krize izazvane koronavirusom.

Što se tiče potražnje za osnovnim životnim namirnicama za vreme praznika, navodi da je snabdevenost dobra i da ima dovoljnih količina osnovnih namirnica.

Kaže da je na početku krize predstavljao problem protok robe preko granica, a danas se roba kreće uobičajeno, s tim što postoje zastoji na određenim graničnim prelazima.

“Kod nas je primer granični prelaz Batrovci, na kome može da se desi višečasovni zastoj, ali generalno roba prolazi. Što se tiče regionalne saradnje, mi smo pripremili projekat “Zelenih koridora” u okviru kog određena dobra koja su neophodna za ishranu stanovništva imaju prioritet u preslasku državnih granica”, dodaje Stanić.

Kaže da su se kompanije koje su se obraćale Privrednoj komori javljale sa tehničkim pitanjima, pa su zbog učestalih pitanja objavili nekoliko brošura koje su objavljene na sajtu PKS.

(tanjug)