DruštvoEkonomijaVesti

VW možda i u Vojvodini!?

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da bi dolazak Folksvagena u našu zemlju podigao bruto domaći proizvod Srbije za 12 odsto.

“Ako bi Folksvagen došao, sa izvozom od četiri milijarde i šesto miliona evra, to bi bilo 12 posto uvećanje BDP-a. Time u jednoj godini, nekumulativnim sabiranjem, stižete pojedine zemlje za deset – deset i po godina, pošto će sad prosečna stopa u EU iznositi 1,1 odsto”, rekao je Vučić u emisiji “Bez ustručavanja” na Jutjub kanalu “Bez Cenzure”.

Trenutno su, kako kaže, u opticaju dve moguće lokacije za VW – jedna u centralnoj Srbiji, a druga u Vojvodini.

“Ukoliko bi oni eventualno došli, to bi bio game ćanger i sve bi promenilo. Tada bi naša stopa rasta bila dramatično veća”, naglasio je predsednik.

Kaže i da je realno da stopa rasta u ovoj godini bude 3,5 odsto, a sledeće 4,5 ili 5,0 procenata, i da će Srbija imati viši BDP od Bugarske, a da je Rumunija imala nešto niži rast od nas prošle godine.

“Ali ne možemo da se merimo sa njima po tom pitanju“, poručio je predsednik, dodajući da smo, međutim, po platama već negde izjednačeni sa Bugarskom, dok smo po penzijama čak i ispred.

“Ne mislim da je život u Srbiji lošiji nego u Bugarskoj, ali to nije za poređenje. Oni su dobili 40 milijardi evra direktnih para iz EU. Mi, ako smo ukupno dobili milijardu evra sa svim onim iz fonda solidarnosti posle poplava, gde je bilo oko 170 miliona. To su ogromne razlike“, poručio je Vučić.

Naglašava da se konstantno radi na povećanju BDP-a, a u prilog tome navodi investicije, kao što je otvaranje fabrike ZF u Pančevu za koji dan, zatim otvaranje fabrike Linglong za godinu dana u Zrenjaninu, kompanije Mint u Loznici…

ZF biće čudo za Pančevo. To je fabrika koja je najvažniji komponentaš u Nemačkoj, koji sada hoće da radi kod nas jedan R&D centar“, izjavio je Vučic.

Predsednik očekuje da bi još jedna velika kompanija mogla doći u našu zemlju, a koja bi, kako kaže, drastično pomogla podizanju Banata.

“Očekujem još jednu veliku kompaniju, nisam uspeo da dovedem ljude za čipove, ali možda nešto slično dođe ponovo u južni Banat. Time bismo Banat dramatično podigli“, poručio je predsednik.

Govoreći o povećanju minimalnih zarada, Vučić je rekao da su na tom planu preduzete drastične akcije, i da je minimalna plata danas 27.200 dinara, dok je pre šest godina bila 15.170 dinara.

“Kada pogledate u odnosu na evro to je negde oko 43 posto više, sa 161 na 232 evra“, izjavio je predsednik.

To su, napominje, ozbiljna povećanja, ali to i dalje nije dovoljno, jer, kako kaže, minimalne zarade i minimalne penzije moraju da budu više, i mora se obezbediti da prosečna zarada bude 500 evra, u odnosu na 329 evra koliko je iznosila kada je on postao premijer. Podsetio je da su u vreme kada je postao predsednik Vlade, dotacije iz budžeta za isplatu penzija bile na nivou od 61 – 62 posto, što, kako kaže, znači da smo iz penzijsko-invalidskog osiguranja imali svega 38 – 39 posto.

“To je potpuno nezdrav sistem. Danas je obrnuto, jer svega 30 – 31 posto uzimamo iz budžeta. To vam govori koliko je veća zaposlenost, koliko više fabrika imamo i koliko je ceo sistem zdraviji”, rekao je Vučić.

(tanjug.rs)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *