DruštvoVesti

Vučić o zahtevima s protesta: Građane ću saslušati, opozicija me ne zanima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će saslušati šta mu poručuju građani na građanskim demonstracijama, ali da ga ne zanima šta kaže opozicija. Kako kažu organizatori protesta, činjenica je da predsednik pokušava da poistovećivanjem građanskog bunta sa opozicionim političarima diskredituje samo okupljanje.

Predsednik Srbije odgovorio je na jedan od zahteva demonstranata – da opoziciji bude omogućen zakonom garantovan ravnopravni tretman na RTS-u. Odgovorio je, doduše, pitanjem.

Ko da ti da? Kako da ti da? Ko si ti? Koga ti predstavljaš? Gde si to išao na izbore?“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Preostalim zahtevima, da se saopšte imena nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića i napada na Borka Stefanovića, dodat je još jedan – da do subote bude smenjen ministar policije Nebojša Stefanović. Nakon najave da će saslušati šta mu narod poručuje sa ulice, Vučić nije precizirao s kim to planira da sedne za sto.

Vučić, međutim, u protestima vidi napad na sebe, i pokušaj opozicije da nasilno preuzme državu. Kaže, misle da će se dokopati vlasti, jer su mnogo glasni.

To se neće dogoditi ovde. Njihovi pusti snovi da nekoga porede s Miloševićem, bajkolike priče iz 1995, 1996. godine, kad su bili mladi pa im valjda nedostaje to vreme… Ljudi, hajde živite malo u vremenu u kom živite, živite malo u realnosti“, kaže Vučić.

Poistovećivanje građanskog bunta sa političkim strankama, etiketiranje demonstranata i odsustvo razumevanja za zahteve već je viđena taktika vlasti Srpske napredne stranke, poručuju organizatori i dodaju – vlast je tu zbog građana, a ne obrnuto.

Uopšte nema sluha za to da su oni predstavnici određenih institucija i da predstavljaju neke deliće sistema i da nisu tamo imenom i prezimenom, nego su tamo na određenoj funkciji koja je u službi građana i naroda“, rekla je Jelena Anasonović.

Zbog toga će, navode organizatori, pištaljke ponovo raditi u subotu. Ukoliko do tad ne bude smenjen ministar policije, na samom protestu biće, kažu, novih sadržaja. Kakvih, nisu hteli da otkriju.