DruštvoVesti

Vlada Srbije za IT edukaciju žena obezbedila 47,5 miliona dinara

Beograd — Vlada Srbije usvojila je Program za osnaživanje žena u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija za period 2019-2020. godine.

Vlada je obezbedila 25.500.000 dinara za 2019. godinu i 22.000.000 dinara za 2020. godinu za obuku, edukaciju i prekvalifikaciju žena u ovoj oblasti imajući u vidu procenu da u IT sektoru ima prostora za 50 do 100 hiljada novih radnih mesta do 2020. godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Usvojenim programom stvaraju se uslovi za ravnopravno učešće žena u IT sektoru i za smanjenje rodnog jaza u digitalnom sektoru, kao i ravnomernija regionalna zastupljenost žena u ovoj oblasti. 

Ovim programom biće obuhvaćene učenice, studentkinje, zaposlene žene koje su zainteresovane za prekvalifakicju i pripadnice starije generacije koje će biti podstaknute za korišćenje IT tehnologije.

Za poboljšanje poljoprivrednog zemljišta 520 miliona dinara

Vlada Srbije usvojila je i Uredbu o utvrdjivanju Programa izvođenja radova na zaštiti, uredjenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2019. godinu. 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će sredstva od 520.000.000 dinara koristiti za uspešnije sprovodjenje zemljišne politike: za izvođenje komasacije, poboljšanje kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta, nabavku nove opreme za navodnjavanje i bušenje ili iskopavanje bunara u te svrhe, kao i studijsko-istraživačke radove, programe i projekte, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. 

Korisnici sredstava za pomenute aktivnosti mogu biti jedinice lokalne samouprave, fizička lica, privredna društva, preduzetnici, zemljoradničke zadruge, naučno- istraživačke organizacije, kao i ustanove osnovane od strane Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave. 

Vlada je donela odluku i da specijalni rezervat prirode “Rtanj” bude stavljen pod zaštitu države kao poseban biodiverzitet Istočne Srbije.

(tanjug.rs / Foto: FoNet)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *