Magazin

Vinčanska kultura: Šta je naučnicima otkrio otisak prsta star oko 7.000 godina?

Osim u savremenim istraživanjima za potrebe kriminalistike, forenzika u velikoj meri može doprineti i rekonstrukciji događaja iz daleke prošlosti.

Zanimljiv primer jeste saradnja arheologa Muzeja Vojvodine i forenzičara za otiske prstiju MUP-a Novi Sad, koja je pružila ključne dokaze za razotkrivanje jedne od zagonetki prošlosti.

Naime, mišljenje naučnika bilo je podeljeno u vezi sa namenom minijaturnih predmeta od keramike iz praistorijskog perioda. U pitanju su razne figurice životinja i ljudi, obredni predmeti, zvečke i alatke, a najbrojnije su minijaturne posude. Dok su jedni smatrali da su u pitanju igračke za decu, drugi su u njima videli ritualne predmete.

Tokom njihove obrade ustanovljeno je da su na nekima sačuvani otisci prstiju, pa su odneti na stručnu papilaroskopsku analizu.

Na jednoj figurici vinčanske kulture posebno su dobro očuvani otisci prstiju, pa su forenzičari mogli da ustanove da je dete bilo uzrasta od deset godina. Procena je zasnovana na veličini međupapilarnog prostora jer je utvrđeno da crtež papilarnih linija nastaje još u prenatalnom periodu i da ostaje nepromenjen tokom celog života, a s rastom deteta papilarne linije samo postaju veće.

Svakako treba napomenuti i bogato iskustvo forenzičara koje potiče još iz vremena pre nego što su u upotrebu ušli softveri za analizu otisaka prstiju, kao i veliki entuzijazam s kojim su pristupili analizi otisaka prstiju na predmetu čija visina ne prelazi 2,5 cm i čija starost se procenjuje na približno 7.000 godina. Ovo fascinantno otkriće je u velikoj meri uticalo na dalji tok istraživanja o odrastanju dece u praistoriji.

(nationalgeographic.rs)