LifeStyleZdravlje

Vežbanje je kao pranje zuba: Završite s tim pre nego što se “život umeša”

Ljudi koji uvek vežbaju u isto doba dana, provode ukupno više vremena u vežbanju i imaju veće izglede da ostvare preporučene nivoe fizičkih aktivnosti nedeljno, pokazala je manja američka studija.

Među 375 osoba koje su izgubile na težini i nisu je vratile u idućih najmanje godinu dana, oni koji su vežbali u isto doba svaki dan imali su prosečno 350 minuta vežbe nedeljno, za razliku od onih koji su vežbali u različita vremena i imali ukupno prosečno 285 minuta aktivnosti nedeljno.

Više od dve trećine učesnika istraživanja vežbalo je u određeno doba dana, najčešće ujutro, navode autori studije u radu objavljenom u časopisu Obesity.

“Prosečno, oni s visokim nivoima fizičkih aktivnosti imali su doslednu naviku, a to je uključivalo pronalazak optimalnog vremena za dnevne vežbe”, kazao je autor istraživanja Dejl Bond iz bolnice “Miriam Hospital” i medicinskog fakultet “Brown Alpert” u Providensu na Roud Ajlendu.

Većina zvaničnih preporuka sadrži najmanje 150 minuta umerenog do energičnog vežbanja nedeljno radi zdravlja i 250 minuta nedeljno dugoročno za održavanje nove smanjene telesne težine, navode autori studije.

Stvaranje navike vežbanja je verovatno najbolji način sprovođenja tih preporuka, navode oni.

“Dobra poruka javnosti je da je najbolje vreme za vežbanje ono kad to možete da radite, a ako možete u tome da budete dosledni, utoliko bolje”, kaže Bond.

Naučnici su istraživanjem obuhvatili osobe iz američkog registra za kontrolu telesne težine koje su izgubile najmanje 15 kilograma i to su dugoročno održavale te su se odazvale upitnicima tokom 2018.

Među pitanjima bila su ona o navikama vežbanja, vrsti vežbi, vremenu provedenom u vežbanju i mestima na kojima se vežbalo.

Svi su ispitanici najmanje dva puta nedeljno umereno do energično vežbali.

Foto: AndrewTovstyzhenko/Depositphotos

Pronađite doba dana za vežbanje i držite se toga

Nakon što su podelili sve ispitanike u četiri grupe, u zavisnosti od doba dana kada su vežbali (rano ujutro, kasnije tokom prepodneva, posle podne i uveče) naučnici su utvrdili da su najdoslednije vežbali oni koji su vežbali rano ujutro. Od ukupnog broja ispitanika dosledno u vežbanju bilo je 68 posto, a gotovo polovina je vežbala svaki dan rano ujutro.

Vreme provedeno u vežbanju nije se razlikovalo u zavisnosti od toga u koje se doba dana vežbalo.

Ukupno vreme provedeno u vežbanju bilo je veće kod onih koji su vežbali svaki dan u isto vreme.

Vežbanje kao režim, poput pranja zubi, čini se da nailazi na prijem kod nekih ljudi, kaže Bond.

“Oni koji to obave kao prvu stvar ujutro, gotovi su s tim pre nego što se ‘život umeša'”, dodaje.

“Kad se stvore navike, one olakšavaju dosledno vežbanje svaki dan jer se ne mora donositi nova odluka o vežbanju svaki dan nego se ponavlja ono što se radi svakodnevno u to doba”, kaže Amanda Rebar sa Univerziteta “Central Queensland” u Rokhamptonu u Australiji, koja nije bila uključena u studiju.

“Pronađite doba dana za vežbanje i držite se toga”, kaže Rebar. “Vremenom će biti lakše”, dadala je.

( HINA, REUTERS, N1 )