DruštvoVestiZdravlje

Uz pomoć matičnih ćelija, posle 15 godina Željana stoji i oseća noge (VIDEO)

Željana Ristić sa svoje dve godine doživela je saobraćajnu nezgodu, nakon čega je ostala nepokretna. Lekari su je otpisali kao kvadriplegičara, međutim nakon 15 godina, njeno stanje se znatno poboljšalo zahvaljujući terapiji matičnim ćelijama.

Dijagnoza je jako teška i tu je nekako stavljena tačka. Kvadriplegija si i pomiri se sa tim.

Sa takvim nerazumevanjem i diskriminacijom lekara, Željana Ristić susretala se u Banjaluci. Tek nakon 15 godina, Željana je svojim istraživanjem, saznala za terapiju matičnim ćelijama i u junu došla u Novi Sad zbog prve operacije kod doktora Dušana Marića, a prošle nedelje urađena je i treća.

Nikada za ovih 15 godina nisam ustala da stojim, sada pet sekundi mogu uz pomoć fizioterapeuta, što je za mene ogromno i da pomerim prste na rukama, koje nisam mogla, što je veliki uspeh. Bolji trup, stabilniji, balans, oslonac na desnu nogu, vraćanje osećaja u nogama, toplo, hladno osetim“, kaže Željana.

Operacija podrazumeva vađenje matičnih ćelija iz koštane srži i, u Željaninom slučaju, prebacivanje u lumbalni deo.

Sam proces traje otprilike sat, sat i po nisu bolne i nema posle nikakvih posledica, jedino mučnina ili povraćanje i to nije kod svakoga, zavisi pacijenta“, dodaje Željana.

Nakon operacije sledi rehabilitacija i habilitacija, odnosno vežbe pokreta, koje moraju biti konstantne da bi se ćelije razvile kako treba.

Neki ljudi nikada nisu izvršili taj pokret koji mi uvežbavamo, to se ne zove rehabilitacija nego habilitacija. Rehabilitacija je učenje nekadašnjeg pokreta koji je već uspostavljen, a habilitacija je učenje od nule. Učenje pokreta ispočetka, mozak jednostavno treba da shvati taj pokret koji nikad nije uradio tako da je to malo duži proces i mora se raditi svakodnevno“, kaže Aleksandar Kostić, fiziorerapeut za neurološku za rehabilitaciju i dodaje:

“Uspeli smo održimo trup u uspravnom položaju, čak ruke da budu podignute iznad nivoa glave, to su neki mali pomaci, koji se inteziviraju kineziterapijom, nakon sledeće terapije ja očekujem još veći pomak u nivou trupa i možda čak i prve pokrete u nogama”.

Kostić kaže da je terapija matičnim ćelijama trenutno vrhunac medicine, ali da je, iako postoji već šest godina, i dalje na pionirskom nivou, odnosno da je potrebna veća promocija, edukacija i informisanost građana, ali i doktora o tome.

(rtv.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *