DruštvoVesti

U pripremi zakon o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima

Predlog zakona kojim bi se u potpunosti zabranilo pušenje na javnim mestima je u izradi i ove godine će biti upućen Vladi, rečeno je RTS-u u Ministarstvu zdravlja.

Novi zakon je u pripremi i potrebno je sa Evropskom unijom usaglasiti još samo nekoliko direktiva. 

“To predviđa kompletnu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru u svim javnim objektima. Takođe, borba protiv ne samo klasičnog duvana nego i protiv korišćenja nargila, elektronske cigarete i drugo“, ističe za RTS državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić

Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana i nacionalna koordinatorka Svetske zdravstvene organizacije, objašnjava da bi se zabranom dugoročno smanjio broj bolesti povezanih sa pušenjem.  

Od 2010. godine pušenje je zabranjeno u svim radnim prostorima, ali ne i u ugostiteljskim objektima što bi sada trebalo da se dogodi. 

Ugostitelji strahuju da će imati manje posla. 

Mi se zalažemo na drugi način – da restorani i vlasnici koji odluče da nema pušenja u njihovim restoranima da se stimulišu na određeni način kako bi imali interesa da rade“, navodi direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede HORES Georgi Genov

Prošle godine prihod u državnom budžetu od akciza na duvan je bio skoro 100 milijardi dinara. Na taj prihod računaju sve države. Međutim, prema podacima SZO, troškovi lečenja obolelih od posledica uticaja duvanskog dima i bolovanja su četiri puta veći. 

Činjenica je, prema procenama SZO, da u Srbiji godišnje od lošeg kvaliteta vazduha umre 6.000 ljudi, a od posledica konzumiranja duvana godišnje umre 15.000 ljudi. Krajnje je vreme da svaki pojedinac shvati da nanoseći štetu sebi i svom zdravlju, skraćujući život, hendikepira i svoje najbliže i istovremeno zagađuje životnu sredinu“, napominje ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan

U Americi je, na primer, za 25 godina od kada se sprovode striktne zabrane pušenja, stopa umiranja od malignih bolesti pala za 27 odsto. Švedska zabranjuje pušenje i na otvorenim javnim mestima i ima cilj da do 2025. bude zemlja bez duvanskog dima. Inače, danas se u Srbiji obeležava 31. januar – Nacionalni dan bez duvanskog dima.

(rts.rs / freepik.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *