Magazin

U ljubavnim odnosima poštovanje je važnije od ljubavi

Verovatno biste i vi voleli da možete stvoriti posebnu i trajnu vezu sa svojim partnerom. Možda ste se upoznali nedavno ili ste celi život prijatelji, u svakom slučaju živite vezu punu ljubavi.

Zapravo, naročito na početku, vrlo je lako biti preplavljen strašću: sve deluje idilično i savršeno, nedostaci onih koji su ispred nas nisu toliko važni i uvijek tražimo zabavu i sreću.

Na nesreću, odnosi se ponekad razvijaju na pogrešan način, iznenada postaju teški  za upravljanje. To se može dogoditi iz različitih razloga, mnogo zavisi od situacije i ko su dotični partneri. Ali jedan je faktor koji objedinjuje sve odnose: uzajamno poštovanje.

U stvari,  na vas utiče ponašanje i stavovi koje vaš partner zadržava za vas. Ako vam se ne ukazuje poštovanje, vjerovatno ni vi nećete pokazati  poštovanje prema njemu. Nepotrebno je reći da je to potencijalno začarani krug – ponekad bi bilo zgodno da neko od vas zastane i pokuša da se izvini da popravi stvari.

Drugi put je neophodno da shvatite da nije moguće nastaviti ovako. Postoje ljudi koji nisu u stanju da pokažu poštovanje i tačno je da se treba distancirati od njih. Veza puna ljubavi, ali koja nema poštovanja, ne može se nastaviti. Takođe zato što ako nema poštovanja, da li se to zaista može nazvati ljubavlju?

U stvarnosti je to sasvim normalna situacija: prvi put kada se posvađate, pokazujete jedni drugima ono što ste zapravo. Naravno, ne morate donositi ishitrene odluke kada ste ljuti ili frustrirani, ali u svađi osoba nikad nije potpuno van sebe, ona jednostavno pokazuje svoj najgori dio koji obično većinu vremena drži skrivenim. To čak nije ni skrivanje lažova, u stvari ćete i vi imati negativnu stranu svog karaktera: dobra ste osoba, ali i vi imate trenutke u kojima iznesete ono najgore.

Važno je shvatiti da to mogu biti samo trenuci. Pa ipak, postoje različiti načini raspravljanja: to mogu biti konstruktivni argumenti, čiji je cilj pronalaženje zadovoljavajućeg kompromisa za oba partnera, ili mogu biti nespoštovani argumenti u kojima je jedini cilj emocionalno povrijediti osobu ispred vas. Kada u vašoj vezi prevladaju nespoštovani argumenti, nemate mnogo posla, vrijeme je da prekinete tu vezu.

Možda čak ni vi niste krivi, na kraju krajeva svi smo učeni da mislimo da je ljubav jedini bitan sastojak veze. To očigledno nije tačno: za izgradnju stabilne veze potrebne su vam mnoge druge karakteristike kao što su pažnja, posvećenost, vrijkeme, briga, afinitet i još mnogo toga. Ali najvažnije od svega je međusobno poštovanje.

U stvarnosti, poštovanje drugog je osnova čitavog našeg društva, zašto to ne bi trebalo da bude i osnova ljubavnih odnosa? 

Nedostatak poštovanja s vremenom takođe će dovesti do ugrožavanja ljubavi i volje za nastavkom veze. Nepoštovanje ostavlja duboke tragove u duši partnera. Upravo iz ovog razloga većina takvih veza se završava: nije odsustvo ljubavi već nedostatak poštovanja ono što uništava ljubavnu vezu. 

(bebamur.com)