DruštvoVesti

U Dečjem selu održana radionica na temu „ukradena bezbednost”

Zašto se stalno pojavljuju nove društvene mreže i koje opasnosti na njima vrebaju? Na to pitanje, odgovor je na edukaciji “Ukradena bezbednost” dat nažalost kroz primere iz stvarnog života.

Ono što je poruka je ono što se desilo, ja uvek kažem ja ne mogu da kažem šta će se desiti i na osnovu toga smo mi snimili neke filmove, radili smo na osnovu same policijske dokumentacije, žive primere, zato se ova naša radionica razlikuje od drugih“, kaže Igor Jurić.

Pre nego što dete stigne u njihov dom, hranitelji prolaze kroz niz razgovora i edukacija, a kako kažu, i ova će im mnogo značiti.

Mislim da je svaki vid edukacije veoma bitan za nas hranitelje pogotovo što se tiče bezbednosti jer su društvene mreže postale sastavni deo našeg života“, kaže Dragana Čobanović, hraniteljka.

„Edukacija je zapravo inicirana od strane samih hranitelja. Oni su zapravo prepoznali koliko je važno da dobiju neke nove informacije koje se tiču bezbednosti dece Mi inače organizujemo edukacije svake godine- nekih devet meseci godišnje… i cilj svega je jačanje kompetencije naših hranitelja”, kaže Jelica Marić, savetnica za hraniteljstvo.

Ovaj događaj samo je jedan u nizu koji organizuje Fondacija Tijana Jurić, a podstrek da nastavi sa borbom je i to što na inicijativu te fondacije, ima pomaka i u krivičnom zakonu.

Mislim da je ova zemlja to zaslužila posle svega što se desilo, da se i neke represivne mere moraju podići na neki viši nivo , da se moramo uskladiti sa zakonima Evropske unije da je kriminalitet kod nas u porastu i da je ovo dobar način da kažemo ‘Sada je Dosta’“, kaže Igor Jurić.

Ipak, prevencija je osnovna delatnost fondacije, podseća Igor Jurić i naglašava da je u ovoj godini u planu da se obiđe 250 ustanova sa ovakvim radionicama. Jurić najavljuje i jaku kampanju kada je reč o nestalim licima, a najavljuje i uvođenje sistema obaveštavanja Amber Alert.

(rtv.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *