SvetVesti

Tramp ukida državnu pomoć za promenu pola

Američki predsednik Donald Tramp doneo je odluku koju će nesumnjivo podržati njegova izborna baza u konzervativnim i verskim krugovima.

Tramp je odlučio da ukine državnu podršku LGBT populaciji u zdravstvenom sistemu, koju je uspostavio njegov prethodnik Barak Obama.

Američki sekretarijat za zdravstvo ocenio je da će nova pravila sprečiti “seksualnu diskriminaciju u skladu sa izvornim biološkim značenjem pojma pol”, izvestio je AP.

LGBT organizacije podsećaju da je nedvosmislena zaštita neophodna ljudima kojima je potrebna klinička promena pola, kao i transrodnim osobama kojima je potrebno lečenje od čestih oboljenja kao što su dijabetes, ili kardiovaskularne bolesti.

Mnogi konzervativci podržavaju ovu Trampovu odluku uz obrazloženje da je Obamina politika prema LGBT populaciji i pristup zdravstvenom sistemu uskratio lekare za slobodu da donesu odluku u skladu sa svojom savešću ako su uvereni da se intervencija promene pola kosi s njihovim moralnim načelima ili smatraju da je štetna i neadekvatna za nekog pacijenta.

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa, demokrata Nensi Pelosi oštro je uzvratila.

“Verske slobode ne smeju biti izgovor za mržnju i bahatost, jer svaki Amerikanac ima pravo da potraži i dobije odgovarajuću medicinsku negu bez zastrašivanja i pritisaka”, naglasila je Pelosi.

(tanjug)