EkonomijaVesti

Telenor: Spremno dočekujemo nove tehnologije

Generalni direktor Telenora Srbija Majk Mišel izjavio je danas da je zahvaljujući tome što je “njihova mreža broj jedan u Srbiji i pokriva 4G-om gotovo 100 odsto stanovništva, spremno dočekuje dalji rast korišćenja mobilnog interneta i dolazak novih tehnologija”.

“To će stvoriti mnogo mogućnosti za korisnike, ali i obezbediti brži rast privrede, jer što više raste razmena podataka, povećava se i rast ekonomije”, rekao je direktor Telenora Srbija koji je jedan od učesnika drugog Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana.

On je rekao da bi, prema procenama, rast mobilnog interneta u zemljama regiona u narednih pet godina mogao da poraste za oko 400 odsto.

“Mi vidimo veliki porast mobilnog interneta u Srbiji, ali i u regionu zbog čega ulažemo u infrastrukturu i radimo na unapredjenju kapaciteta svoje mreže”, kazao je on agenciji Beta.

Mišel je naveo da iako država Srbija razume šta će 5G tehnologija doneti u budućnosti i spremna je da pomogne u njenom uspostavljanju, još je rano za komercijalnu upotrebu te tehnologije i u Srbiji, ali i širom sveta.

U pitanju je, kako je rekao, veliki tehnološki skok koji zahteva novi regulatorni okvir, tehnička unapredjenja i nove uredjaje koji podržavaju 5G.

Mišel i dodao da očekuje da će se krajem 2022. javiti potreba za korišćenjem novih radio frekvencija kroz koje će se emitovati 5G signal.

“Korisnike u Srbiji vidim kao napredne, jer je došlo do ekspanzije korišćenja mobilnog interneta”, rekao je Mišel.

Kako je precizirao, samo je u poslednjem kvartalu 2018. protok podataka bio oko 67 miliona gigabajta od čega 40 odsto protiče kroz Telenor mrežu.

On je ocenio da su susreti, poput drugog Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana, najbolja mesta za dijalog vlada, industrija i akademske zajednice koji mogu da pomognu i ubrzaju napredak moderne tehnologije kroz razmenu podataka, ideja i inovacija.

(Beta.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *