DruštvoTurizamVesti

Sve što treba da znate o kovid pasošima

Otkada je pandemija zvanično proglašena, spekulisalo se o uvođenju takozvanih kovid pasoša koji bi predstavljali neku vrstu potvrde o vakcinaciji sa kojom bi se granice za sve putnike ponovo otvorile.

Vlade širom sveta razmatraju eventualno uvođenje takozvanih “vakcina pasoša” u borbi protiv pandemije koronavirusa ali i u pokušaju da ponovo pokrenu svoje ekonomije.

Američki predsednik Džo Bajden zatražio je od nadležnih organa da razmotre mogućnost povezivanja sertifikata o vakcinisanju protiv koronavirusa sa medicinskim kartonima, dok Danska u Evropi već uveliko radi na razvoju digitalnih pasoša koji bi trebalo da olakšaju prelazak granica tako što će sadržati potvrde o testiranju i vakcinisanju.

Lokalni mediji prenose da je Grčka počela da izdaje digitalne sertifikate o vakcinaciji za svoje građane koji prime vakcinu protiv korone, pomoću kojih mogu da se kreću bez restrikcija između regiona, a očekuje se da će iste pogodnosti imati i putnici koji sa sličnom potvrdom uđu u zemlju.

Na koji će se način u budućnosti putovati još uvek je neizvesno, ali su kovid pasoši zasad svakako vrlo moguća opcija.

Šta je kovid pasoš?

Korona pasoš isprva je bio zamišljen kao pasoš imuniteta, odnosno potvrda koja kaže da je osoba preležala kovid 19.

On bi mogao da se koristi za ulazak na mesta na kojima je ljudima bez njega zabranjen pristup.

Za dobijanje ovog pasoša, morali biste da imate pozitivan test na antitela koja telo pravi nakon što je bilo izloženo virusu.

Među onima koji rade na razvoju ovih pasoša su biometrijska kompanija iProov i sajberbezbednosna kompanija Mvine čije vakcina-propusnice trenutno testira britanska Nacionalna zdravstvena služba koja je sredstva za to dobila od britanske vlade.

Zašto vam je potreban kovid pasoš?

“Imunitetski pasoši” su se kao koncept pominjali još na početku pandemije sa objašnjenjem da bi oni omogućili ljudima koji su na jedan ili drugi način stekli imunitet na koronavirus da se slobodno kreću. Sa sve izvesnijim dolaskom vakcine, ideja je modifikovana – dokaz o vakcinaciji je najbolji imunitet.

Sa druge strane, u poslednje vreme mnogi upozoravaju da dokaz o vakcinaciji i imunitet ipak nisu isto i da činjenica da je osoba primila vakcinu ne znači nužno da više ne mora da se pridržava svih mera.

Očekuje se da će masovna vakcinacija olakšati prelazak granica i s vremenom olabaviti restrikcije koje su ljudima onemogućile kretanje u pandemiji, ali će to građanima neminovno nametnuti izbor – da vakcinom sebi kupe kartu za slobodu ili da prolongiraju agoniju lokdaunova i karantina.

Pošto je francuska vlada prosledila skupštini zakon kojim se onima koji su vakcinisani protiv koronavirusa omogućava pristup javnom prevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mestima, povela se polemika da li će takozvani “zeleni pasoši” biti obavezni za sve koji kroz neko vreme budu hteli da putuju u inostranstvo, a premijer Žan Kasteks rekao je da ta ideja svakako nije revolucionarna.

“Ne možete ići ni u Tanzaniju, a da se niste vakcinisali protiv malarije, zar ne?”, naveo je Kasteks.I izraelski ministar zdravlja planira da uvede izdavanje zelenih pasoša onima koji su vakcinisani. Oni koji ga budu dobili će moći da prisustvuju kulturnim događajima, odlaze u restorane ali neće morati ni da idu u izolaciju ako su bili u društvu nekog zaraženog. Zeleni pasoš će dobiti dve nedelje pošto dobiju drugu dozu vakcine. Oni će moći i da putuju u inostranstvo bez testiranja.

Loše strane kovid pasoša

Najveći problem sa zelenim pasošima na početku će biti što se ne zna kako će se koja vakcina pokazati, i da li će neke zemlje tražiti baš da ste vakcinisani na primer Fajzer ili Moderna vakcinom.

Problematična je i validnost takozvanih “digitalnih zdravstvenih pasoša”, ili “vakcina pasoša” kako ih sve više ljudi naziva, pošto još uvek nije zvanično potvrđeno da bi se oni smatrali sredstvom koje sprečava transmisiju virusa preko granica.

Dok bi ovi pasoši, sa jedne strane, služili vraćanju slobode kretanja građanima kojima je ona oduzeta u pandemiji, sa druge strane se otvara pitanje etičnosti zbog potencijalne zloupotrebe ličnih sloboda i privatnosti. Tu je, takođe, i pitanje deljenja ličnih podataka o zdravlju sa trećim licima.

Oni koji rade na razvoju tehnologija za izradu ovih pasoša upozoravaju, takođe, da takva sredstva vuku i posledice, uključujući potencijalno isključivanje celih grupa iz društva i pozivaju zvaničnike da dobro razmisle da li su im kovid pasoši potrebni i kako bi ih koristili.

Preko aplikacije do slobode

Digitalni projekat CommonPass donekle bi mogao da reši probleme koji koče uvođenje vakcina pasoše.

Aplikacija CommonPass nudi bezbedno deljenje podataka o zdravlju, a švajcarska neprofitna organizacija koja je kreirala CommonPass ističe da je cilj aplikacije da “omogući digitalne alate za javno dobro”.

(nova.rs)