EkonomijaVesti

Studenti u komšiluku plaćaju školarinu kriptovalutama

Bjelovar – Studenti svih godina stručnih studija na smerovima mehatronike, računarstva i zdravstvene nege u Bjelovaru svoje školarine mogu da plate kriptovalutama.

Takva novost, već realizovana u praksi i ponuđena studentima, omogućila je Univerzitetu primenjenih nauka u Bjelovaru da postane prva visokoobrazovna ustanova u Hrvatskoj koja je prihvatila i uvela takav način plaćanja školarina.

Za hrvatsko visokoškolsko obrazovanje ovo je nesumnjivo iskorak, i rezultat je redovne komunikacije sa studentima, ali se ideja javila nakon uvođenja izbornog predmeta koji je studentima računarstva u ovoj ustanovi ponuđen još pre tri godine.

“Univerzitet u Bjelovaru uvek prati trendove, pa tako i blokčejn tehnologiju. Ta je tehnologija srodna našim studijama računarstva. Mi smo još pre tri godine uveli izborni predmet Primena blokčejn tehnologije, a naši su studenti oduševljeni tim predmetom”, rekao je Zoran Vrhovski, prodekan za nastavu i studente, ujedno i rukovodilac osnovnih stručnih studija mehatronike.

Kako je naglasio, sa studentima Veleučilišta imaju otvorenu komunikaciju. Šta ih je motivisalo da svojim studentima ponude nešto novo i drukčije?

“Sa svojim studentima komuniciramo pomoću platforme Diskord, na kojoj imamo kanal kripto. Naši studenti računarstva i mehatronike vrlo su aktivni na tom kanalu, a isto tako deo njih drži kriptovalute te mogu da plaćaju školarinu kriptovalutama. Sve to bila je motivacija da ponudimo nešto drugačije”, odgovorio je Vrhovski za Večernji list.

Studentima je na raspolaganju izbor – školarinu mogu platiti kriptovalutama bitkoin, itirijum, dia, EOS, stelar, ripl i bitkoin keš.

(vecernju list)