Zdravlje

Stalno želite slatko, slano ili kafu? Evo šta vam organizam poručuje

Koliko vam se puta desilo da vas odjednom obuzme ogromna želja za slatkišima? Na isti način dešava se da ljudi osete veliku želju za još jednom šoljicom kafe ili kad ne mogu da pojedu jelo ako ga prethodno dodatno ne posole. Mnoge studije iz oblasti holističke medicine pokazuju da je žudnja za određenim namirnicama jasan znak da naše telo pokušava da nam poruči da nam je potrebno više hranljivih materija.

Na šta organizam pokušava da vas upozori kada osećate čestu potrebu za nečim slatkim, preslanom hranom ili kafom?

Slatkiši

Istraživanja pokazuju da je želja za slatkišima znak nedostatka magnezijuma. Žene koje unose dovoljnu dnevnu količinu ovog minerala u znatno manjoj meri osećaju PMS simptome od onih kod kojih postoji njegov deficit. Nedovoljna količina magnezijuma u organizmu može povećati određene simptome tokom mesečnog ciklusa, kao što su razdražljivost, zadržavanje tečnosti ili glavobolje.

Rešenje: Povećajte unos hrane bogate ovim mineralom, poput spanaća, mahunarki, orašastih prodova ili semenki. Potrudite se da svaki vaš obrok sadrži neke od pomenutih namirnica i želja za slatkišima će se postepeno umanjiti.

Slana hrana

Ako volite da dodatno posolite svaki obrok, vaš organizam je konstantno dehidriran što može uzrokovati mnoge probleme. Neke studije pokazuju da je potreba za preslanom hranom povezana s nedostatkom kalcijuma, pa tako mnoge osobe koje su na dijetama u kojima ima jako malo namirnica bogatih ovim mineralom, imaju želju za slanom hranom.

Rešenje: Uvedite u svoju ishranu namirnice kao što su kefir, jogurt, tofu sir, bademi, susam ili sardine.

Kofein

Žudnja za kofeinom malo je drugačija jer može biti stvar navike. Ako vam je posao koji radite postao besmislen ili ste primorani da konstantno obavljate druge aktivnosti koje smatrate nepotrebnim, mogli biste da osećate konstantnu želju za kafom. Isto važi i za razočaranje ili takozvani “brnaut” – sagorevanje na poslu.

Rešenje: Za početak je dobro znati da kofein jeste stimulans, ali vam on ne daje potrebu energiju. Nema ničeg lošeg u tome ako dnevno popijete jednu ili dve šoljice kafe, međutim, ako je vaša potreba mnogo veća, razmislite o tome koje emocije pokušavate da potisnete.

Direktno.rs