EkonomijaVesti

Šta je Nordeus i kako su se obogatili

Srpski Nordeus prodat je američkoj kompaniji Take-Two Interactive Software. Deo posla je u akcijama, deo u kešu, prenosi portal Businesswire. Kako piše pomenuti portal, a pozivajući se na informacije iz firme Take Two, njihova akvizicija iznosi više stotina miliona evra. U cenu je uračunata gotovina od 225 miliona dolara i 90 miliona dolara u akcijama. Osnivački tim Nordeusa nastaviće da vodi kompaniju. Novčani deo se finansira iz gotovine Take-Two. Kako je Nordeus postao tako uspešna firma i ko je njen osnivač Branko Milutinović?

Nordeus je srpsko preduzeće koje se bavi razvojem igara za društvene mreže i mobilne telefone, sa glavnim predstavništvom u Beogradu i kancelarijama u Londonu, Dablinu, San Francisku i Skoplju. Igre koje je Nordeus razvijao se igraju na više uređaja.

Nordeus su osnovala trojica bivših zaposlenih Majkrosofta –  Branko Milutinović (CEO), Milan Jovović (CCO), Ivan Stojisavljević (CTO. Firma je bila samofinansirajuća i jedna od najbrže rastućih evropskih preduzeća u oblasti video-igara. Od februara 2014, Nordeus je imao više od 120 zaposlenih.

Kako su se obogatili?

Veliko bogastvo kompanija je stekla zahvaljujući megapopularnoj igrici na Fejsbuku.

Top Eleven Football Manager je prva igra Nordeusa. U pitanju je onlajn fudbalski menadžer koji je prvobitno izašao za Fejsbuk, a potom i za mobilne uređaje. Igra je pokazala učestali, stabilni porast u broju igrača otkad je izdata maja 2010. Trenutno ima 12 miliona  igrača mesečno, od kojih 5 miliona igraju dnevno.

Top Eleven Football Manager je dostupan za Fejsbuk, Odnoklasniki, Android, Ajfon i Ajpod. Umesto da igra ima zasebnu verziju za svaku platformu, svaka verzija može da igra međusobno.

„Zahvaljujući pre svega internetu, pre desetak godina su tek počele da se pojavljuju nove prilike koje tehnologija donosi za stvaranje uspešne globalne kompanije bez odlaska iz Srbije. Srećom, i te prve šanse su neke kompanije i ljudi iz Srbije prepoznali i iskoristili. Danas, sa tehnologijama koje je donela i koje će tek doneti Četvrta industrijska revolucija, ovakve prilike su mnogo jasnije i niču svakodnevno. U ovoj utakmici Srbija nema manje šanse od jedne Nemačke, prosto zato što kapital ovde ne igra tako bitnu ulogu, već kreativnost i sposobnost da se domensko znanje (iz npr. poljoprivrede) primeni na novi način, u sinergiji sa novim tehnologijama. U protekle dve godine preko 30 kompanija iz raznih privrednih sektora se okupilo oko ove ideje pod krovom Inicijative „Digitalna Srbija“. Tako ujedinjeni, svakog dana pravimo važne korake u pravom smeru“, rekao je svojevremeno za „Blic“ Branko Milutinović, suosnivač i generalni direktor Nordeusa.

„Inovativni poduhvati u svim industrijama, koji koriste tehnologiju da reše probleme korisnika, imaju potencijal za ogroman rast, jer nisu fokusirani na domaće tržište od sedam miliona, već na globalno od sedam milijardi ljudi“, rekao je on tada dodatno.

Mladi Srbije su deca sveta, rekao je on.

„Mladi i deca u Srbiji su građani sveta. Pričaju tečan engleski jezik. Prihvatili su nove tehnologije bar jednako dobro kao i vršnjaci iz najrazvijenijih zemalja. U informatičkim odeljenjima srpskih gimnazija traži se mesto više. Prave svoje izbore, i nisu toliko opterećeni prošlošću. Osvajaju medalje na međunarnodnim naučnim smotrama, na sportskim takmičenjima. Ako im omogućimo da pun potencijal ostvare iz svoje zemlje, bićemo još ponosniji na njih. Oni to mogu. Verujem da možemo i mi da odradimo naš deo posla i damo im priliku“, rekao je svojevremeno Milutinović za pomenuti medij.

Osnivanje fondacije

Prema zvaničnom saopštenju za medije, ova gejming kompanija objavila je i da ulaže 3 miliona dolara u pokretanje sopstvene fodacije koja će se baviti podrškom obrazovanju,  kako bi deca u Srbiji mogla da ostvare svoje potencijale i postanu šampioni u digitalnoj ekonomiji sutrašnjice.

“Kvalitetno obrazovanje je osnova budućeg uspeha svakog deteta, ali i temelj održivog razvoja naše države i društva. Kao takvo, unapređenje kvaliteta obrazovanja koje razvija kompetencije, veštine i znanja potrebna za život u 21. veku, odgovornost je svih nas” rekao je Branko Milutinović, suosnivač i generalni direktor Nordeusa. “Svojoj deci dugujemo obrazovanje koje će im doneti bolju budućnost, ovde u Srbiji.”

(nova.rs)