Zdravlje

SPREČAVA RAK, ČISTI KOŽU: Primene aspirina za koje niste znali…

Salicilna kiselina se već dugo koristi protiv bolova i kao anti inflamatorno sredstvo, sposobna da spreči zgrušavanje krvi i leči bolseti srca. Salicilna kiselina je ključni sastojak aspirina, koji se uobičajeno koristi za lečenje bolova i smanjivanja upala.

Važno je napomenuti da terapija aspirinom pomaže preventivno za neke vrste raka. Prema nedavnoj studiji objavljenoj u analima onkolokije, uzimanje aspirina može sprečiti pojave nekih tipova raka. Istraživači objašnjavaju da je njegov efekat vidljiv najmanje tri godine posle početka upotrebe i neke koristi se pokazuju nekoliko godina nakon uzimanja dnevne terapije aspirinom.

Kako tvrdi dr Džek Kazik načelnika Centra za prevenciju raka na Univerzitetu Queen Mary u Londonu u Velikoj Britaniji, kod ljudi između 50 i 65 godina koji su uzimali aspirin najmanje 10 godina, rizik od dobijanja raka i srčanog udara smanjen je 7% kod žena i 9% kod muškaraca.

Osim toga aspirin može da se koristi u mnoge različite svrhe 

1. Pomaže kod ujeda insekata

Možete istrljati aspirin preko uboda insekta i smanjiti upalu i osloboditi se svraba za nekoliko sekundi. Ali ipak idite kod lekara ako ste alergični na ubod pčele.

2. Uklanja bubuljice

Aspirin čini čuda kada dođe do akni i bubuljica. Smrvite tabletu i pomešajte sa malo vode u kašičici, dobićete pastu, a zatim nanesite tu pastu na ugroženo mesto i ostavite tako koliko možete, najbolje je uveče pre spavanja. Kasnije isperite vodom i sapunom.

3. Podmlađuje kožu

Salicilna kiselina koje ima u aspirinu tretira otok i crvenilo i takođe ukljanja prekomerne masnoće i mrtve ćelije kože. Sve što treba da uradite je da smrvite 5 tabletica i pomešate taj prah sa kašičicom meda i malo vode (tako da dobijete gustu pastu). Nanesite pastu na kožu i ostavite oko 10 minuta, a zatim isperite vodom. Korišćenje ove maske na rekularnoj osnovi pomaže kod svih problema kože i podmlađuje je.

4. Leči žuljeve i zadebljalu kožu, ispucale pete

Izmrvite 5 tableta i pomešajte ih sa kašikom meda i malo limunovog soka. Nanesite mešavinu na žuljeve, zamotajte stopalo u vruć peškir, a zatim obmotajte najlonskom folijom. Držite žuljeve zamotane 10 minuta tako da ih kiselina omekša. Na kraju, upotrebite kamen za pete, fino istrljajte.

5. Otarasite se peruti

Smrvire dva aspirina i odajte taj prah u šampon koji redovno koristite. Šamponirajte kosu kao i obično i isperite nakon nekoliko minuta. Ovaj jednostavni trik sprečava tako i leči perut.

6. Obnavlja boju kose

Hlorisana voda šteti kvalitetu kose, posebno svetloj i obojenoj kosi. Dobra vest je da kada rastvorite 7-8 aspirina u čaši vode i istrljate kosu sa ovim rastvorom pomaže da se obnovi boja kose i dobije sjaj. Za najpovoljniji rezultat sačekjte da rastvor odradi svoje bar 10-15 minuta.

7. Neka vaša bašta raste

Dodavanje smrvljenog aspirina u vodu za biljke u vazi, odlaže njihovo propadanje i čuva ih svežim duže. Kako kaže Džudi Džernšted profesorka biologije sa Kalifornijskog Davis univerziteta, salicilna kiselina smanjuje proizvodnju etilena i sa manje prisutnog etilena, starenje cvetova je odloženo i ono duže traje.

(novodoba.org)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *