Vesti

Spomenik graditelju Velikog bačkog kanala

Nedaleko od prevodnice na Velikom bačkom kanalu u Vrbasu nalazi se spomenik, ujedno i grob, projektanta i graditelja ovog kanala, Jozefa Kiša.

Sa uzvisine, Jozef Kiš, hidrotehnički inženjer s kraja osamnaestog veka, posmatra svoje graditeljsko delo. 1787. godine završio je kanal Sivac-Vrbas, i dokazao da je dalja izgradnja moguća i potrebna za melioraciju terena i plovidbu. Beč ga je imenovao za rukovodećeg inženjera za Bačku. Završetkom kanala od Bezdana do Bečeja 1802. godine, Bačka je od močvarnog postala plodono tle i žitnica daleko pogodnija za život. Za to ima da zahvali upravo Kišovom graditeljskom naumu, znanju i poduhvatu.

Izgradnja kanala kroz Bačku od obala Dunava do obala Tise bila je najveći građevinski projakat Austrijskog carstva. Nakon prvobitnog naziva Francov, kanal se kasnije zvao po kralju Petru Prvom, da bi sredinom prošlog veka dobio ime Veliki bački ili Kišov kanal. Tok kanala promenio je tok razvoja svih naselja koja se nalaze na njegovoj trasi, a ponajviše Vrbasa u kome se ukršataju vodeni, drumski i železnički koridori.

Projekat “Kulturno nasleđe kao putokaz” sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove sufinansijera.

UG “Putevi prirode”