Vesti

Spomenik biskupu Ivanu Antunoviću

Spomenik biskupu Ivanu Antunoviću (1815-1888), koji se nalazi pored Katedrale svete Terezije Avilske u Subotici, svečano je otkriven sredinom oktobra ove godine, u prisustvu najviših zvanica Srbije i Hrvatske.

Spomenik prikazuje Antunovića u sedećem položaju dok u levoj ruci drži otvorenu knjigu, koja simbolizuje njegove ideje narodnog preporoda, dok se desnom rukom pridržava za krst.

Spomenik biskupu Ivanu Antunoviću u prirodnoj veličini, čija izrada se odvijala u tri faze, izliven je u bronzi, a na postamentu, pored njegovog imena i godina rođenja i smrti, urezan je i njegov životni moto “Sve za vjeru, narodnost i riječ svoju”.

Autor spomenika je akademski vajar Bernard Pešorda, a podizanje spomenika je zajednički projekat Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, Katoličkog društva „Ivan Antunović“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Projekat “Kulturno nasleđe kao putokaz” sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove sufinansijera.

UG “Putevi prirode”