Spomen-kompleks velikanima medicine

Sve je počelo 1965. godine, od ideje dr Antuna Lihta, tadašnjeg direktora subotičkog Higijenskog zavoda, da se krug ustanove obogati bistama istaknutih ličnosti preventivne medicine.

Zatražio je pomoć kustosa Gradskog muzeja i preporučen mu je vajar Oto Logo, koji je sa oduševljenjem prihvatio zamisao i već te godine isporučio bistu Luja Pastera, a uskoro i Milana Jovanovića-Batuta, Andrije Štampara, Roberta Koha, Ludviga Hircfelda i Eduarda Jenera.  Kasnije, počele su da stižu biste kao pokloni vajara i veoma brzo ispred Higijenskog zavoda formirala se galerija likova u slobodnom prostoru.

Spomen-kompleks je preuređen 1991-1992. godine, oblikovana je nova fontana ispred ulaza i postamenti od venčačkog mermera izliveni od veštačkog kamena. Biste Adolfa Singera i Andrije Štampara trenutno se nalaze  u garaži ove ustanove. One su jedne noći bile skinute i odnete, ali su se kradljivci usput predomislili i bacili ih u jedan jarak u Aleksandrovu, gde su posle nekoliko dana pronađene i vraćene. Sada treba da se obezbede sredstva i da se postave na mesto koje im pripada.                

 Podaci o ovom tematski izuzetnom umetničkom kompleksu mogu se naći u knjizi „Javni spomenici opštine Subotica“, objavljene 2001. godine, koju su napisali istoričar umetnosti Bela Duranci i vajar Vera Gabrić Počuča, a 2015. godine izašla je i druga knjiga, u kojoj su obuhvaćeni spomenici podignuti između 2001. i 2012. godine, čiji je koautor, uz Durancija i Počuču, bila umetnica, vajarka Maja Rakočević Cvijanov.

Projekat “Kulturno nasleđe kao putokaz” sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove sufinansijera.

UG “Putevi prirode”