Zdravlje

Spavate u toku dana? Evo koliko najduže odmor treba da traje

Ko još ne voli da zadrema posle podne? Ponekad je to jedini način da napunimo baterije nakon posla ili malo obilnijeg obroka. Nije svejedno, međutim, koliko dugo dremamo, jer upravo dužina tog perioda utiče na to da li ćemo posle dremke biti puni elana ili još umorniji.

Dremanjem se smatra kratko spavanje u toku dana, najčešće nakon podneva. Ono može da traje dvadesetak minuta ili par sati. Procenjuje se da oko jedna trećina populacije zadrema bar jednom u toku dana. Za neke je to jedini način da se dovoljno odmore i nakon toga budu punovo spremni za sve obaveze i izazove. Mnoge studije su potvrdile da ljudi posle dremanja imaju bolju koncentraciju i veću toleranciju prema drugim osobama, a postoje dokazi da ova aktivnost može da smanji krvni pritisak.

Ipak, treba biti oprezan sa dremanjem. Predugi ostanak u krevetu u toku dana može poremetiti vaše navike u vezi sa spavanjem i dovesti do nesanice i hroničnog umora. To posebno važi ako su vam dremke duže od 45 minuta. Stručnjaci smatraju da je idealan period dremke oko 25 minuta, jer su tada koristi od ove aktivnosti najveće. Oni kažu da nije tragedija ni ako zadremate malo duži period, ali da ne bi valjalo da vam postane navika da svakodnevno popodnevnoj dremci posvetite više od 45 minuta.

(direktno.rs)