Vesti

Sokolski dom u Subotici

Sokolski dom, Subotičanima danas poznatija kao zgrada „Jadran“ po bioskopu koji se tu nalazio od šezdesetih godina,  sagrađena je između dva rata. Kako objašnjava arhitekta Gordana Prčić Vujnović, objekat je bio namenjen jačanju jugoslovenstva i to kroz telesno vežbanje, kulturu i učenje, a njegov originalan naziv je Jugoslovenski dom viteškog kralja Aleksandra I. Sastojao se iz tri celine, dok se u suterenu nalazio bazen za plivanje i veslanje.

Uprkos tome što je Sokolski dom objekat od posebne vrednosti, kompletnu rekonstrukciju nikada nije doživeo, već samo pojedinačna ulaganja i tekuće održavanje, zbog čega se nalazi u veoma lošem stanju. Da je to vreme sazrelo smara i lokalna samouprava, koja je nadavno raspisala javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju.

Sokolski dom građen je u vreme ekonomske krize i to punih osam godina – od 1931. do 1939. godine po projektu čuvenih subotičkih arhitekate Koste Trifkovića, Franje De Negrija i Vase Stefanovića. Originalno nije imao stepenište, koje su kasnije sagradile mađarske okupacione vlasti, čime je zdanje dobilo konačan izgled, koji ima i danas.

Projekat “Kulturno nasleđe kao putokaz” sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove sufinansijera.

UG “Putevi prirode”