VestiZdravlje

Slavica Đukić Dejanović: “Treba više da znamo o mentalnom zdravlju”

Zdravstvena kultura podrazumeva i brigu o mentalnom zdravlju, o kojem nedovoljno znamo, i potrebno je da svi imaju svest o tome da ako neko blizak počne čudno da se ponaša, uvek može biti opasnost za druge, kaže ministarka i psihijatar Slavica Đukić Dejanović.

Kako je rekla, simptomi se prepoznaju i potrebno je da svi mnogo više znamo o tome da neko ko nam je blizu, bilo rođak ili komšija, sugrađanin, a počne čudno da se ponaša, uvek može biti opasnost za druge.

Najveći broj ubistava i agresivnog ponašanja nije svojstven osobama koje su otuđene od realnosti, koje su psihotične, već onima koje imaju poremećaj ličnosti, teško kontrolišu volju, nagone, impulsivni su. Zato samo stručnjaci mogu tačno da kažu o čemu se radi“, navela je ona.

Đukić Dejanović je rekla da i jedne i druge simptome treba dobro poznavati i napomenula da bi svi trebalo više da znamo o mentalnom zdravlju.

Nedovoljan su nam znanja, stigmatizujemo te bolesnike, kao da se stidimo što je neko naš eventualno sa mentalnim problemom. I dalje se događa da kad padne mrak odlazimo kod psihijatra, stidimo se da kažemo da nas boli duša, a onaj ko ima dušu može da ima i bolest duše“, rekla je Đukić Dejanović.

Kako kaže, članovi porodice dobro primećuju, ali je često teško takvu osobu odvesti do lekara, jer ona ne uviđa da je bolesna.

Podseća da naš zakon kaže da se osoba koja može biti potencijalno opasna, mora prijaviti Hitnoj pomoći i policiji.

Prvi korak je prijava, drugi korak je da se takva osoba vodi u psihijatirejsuku insituciju i da mora stručnjak da je pregleda. U skladu sa zakonom, postoji institut prinudnog lečenja“, rekla je Đukić Dejanović.

O konkretnom slučaju, kaže, ne zna detalje i nedostaju mišljenja eksperata, psihijatara da bi mogla da komentariše.

Ukazuje da, ako je neko ispoljavao agresiju, ugrožavao svoj ili tuđ život, na verbalnom planu ili u razmišljanjima, to se primećuje po tome što se osoba udaljava od uobičajenih obaveza i komunikacija i o takvoj osobi treba da se izraze stručnjaci.

(tanjug.rs)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *