Siniša Mali o novom paketu podrške privredi i građanima!

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je da će građani ove godine dobiti 60 evra pomoći.

Penzioneri će, kako je naveo, na dodatno povećanje penzija, kao najugroženija grupa dobiti i još 50 evra.

Poručio je da je naša ekonomija u suficitu, kao i da je to sjajna vest za sve građane. On je dodao, gostujući u Novom jutru, kako naša država ima dovoljno novca za isplatu pomoći, a da se ne zadužuje.

“Sjajna vest za sve građane Srbije. Mi smo januar mesec završili u suficitu. Očigledno nam naplata poreza ide bolje, privredna aktivnost nam ide bolje. Srbija je jedna od retkih zemalja koja nije zatvorila svoju ekonomiju. To je sjajna vest i sjajan uvod za ovaj paket ekonomskih pomoći. S boljim rezultatom u januaru, očekujemo bolje rezultate i u februaru i u martu, kao i za paket pomoći u aprilu. Bez da se zadužujemo. Imamo dovoljno novca da isplatimo tu pomoć”, rekao je Mali.

Istakao je i kako penzioneri neće morati da se prijavljuju za pomoć, kao što je to slučaj bio i prošle godine, već da se ova grupa građana podrazumeva kao automatski prijavljena.

“Ono što je veoma važno, ja sam veoma ponosan na rezultate koji su bili u 2020. godini. Srbija je apsolutno održala svoju stabilnost. Stopa nezaposlenosti je na nivou koji je niži 9 odsto, nego pre pandemije koronavirusa. Imamo i povećanje plata. Evo, sada u februaru će biti i isplata prvih povećanih plata. Naša ekonomija ide napred, ali smo doneli odluku da dodatno pomognemo privredi i našim građanima. Konkretno, idemo sa 60 evra isplate jednokratne pomoći za sve punoletne građane.

Prvih 30 evra isplatićemo u maju ove godine, drugih 30 evra u novembru. Kada se prijavite za prvih 30 evra, automatski dobijate i drugih 30 evra. Kao i prošle godine, penzioneri se ne prijavljuju, već su automatski prijavljeni. Isto i osobe koje primaju socijalnu pomoć. I dodatna pomoć, za penzionere još 50 evra, osim povećanja koje kreće sada. Svi su se trudili da im ekonomija ne padne, kada je krenula pandemija. Naplata PDV-a, u bruto iznosu, je veća za 5 posto, nego PDV iz 2019. godine. Neto PDV, 30,4 posto je veća naplata u 2020. nego u 2019. godini. To je najbolji indikator”, tvrdi ministar.

Prema njegovim rečima, pokazan je odgovoran odnos.

“Mi idemo i ka pomoći privredi. Ta pomoć se odnosi na mart, april i maj, a isplata je mesec dana nakon toga. Isplata se prošle godine pokazala kao direktna pomoć. Idemo i u dve garantne šeme, proširujemo šeme prema komercijalnim bankama. Idemo i sa dodatnih 500 miliona evra za ona preduzeća koja su još ugroženija. I da ne zaboravim, podrška transportnim kompanijama. Mi nemamo razloga da se zadužujemo za ovaj prvi deo pomoći. Ono što je najvažnije je da održimo našu privredu”, dodao je Mali.

(pink.rs)