DruštvoVesti

Sećanje na žrtve Novosadske racije

U Novom Sadu, na Keju žrtava Racije, biće obeleženo 77 godina od najsurovijeg zločina u istoriji Vojvodine, kada su mađarski fašisti ubili oko 4.500 ljudi. Zločin je izvršen na svirep način i nad civilnim stanovništvom, a među žrtvama je bilo preko 500 dece. Ubijanje u 15 mesta, uglavnom naseljenih Srbima, trajalo je tri sedmice, a stradao je i veliki broj Jevreja i Roma.

Taj januar bio je najhladniji u istoriji Bačke, ne samo zato što se temperatura spustila na minus trideset, već jer su mađarski fašisti tokom celog meseca ubili i pod led Tise i Dunava bacili najmanje 4.500 nevinih žrtava.Pripremio Milan Srdić

Svedok Konstantin Drakulić iz Žablja kaže da su čitave porodice izvodili na ulicu. “To je kolona bila. Peške su ih terali starim putem. Kolona je bila do Tise”, ispričao je Drakulić.

Sve je manje onih koji će vam ispričati šta se tačno dešavalo te zime, kada fašisti, uz pomoć lokalnih Mađara, izvode najstrašniji zločin u istoriji ovih prostora.

“Taj koji je došao sa vojskom po moga oca, mama mu kaže – Ferika, ti nas poznaješ. Prvo su nas isterali iz sobe, u hodniku smo bili. A on kaže – danas ne poznajem ni mog oca, a ne Srbina”, kaže Radmila Šamšal, svedok Racije.

Najmasovnije ubijanje počelo je 21. januara u Novom Sadu, gde je po zvaničnim podacima ubijeno preko 1.300 građana. Grad je tada pod okupacijom i nije poprište sukoba. A zločine nije izvršila vojna već civilna vlast. 

Po celom gradu 240 patrola na više mesta ubija čitave porodice, a tela tovare na kamion i bacaju pod led Dunava. Drugi su odvođeni na obalu Dunava i živi bacani pod led. Masovno ubijanje traje tri dana. 

“U glavu su ciljali sve što su ubijali. Grozno. To je krvav Novi Sad bio. To su zatrvene porodice”, kaže Mirjana Prodanović Niketić iz Novog Sada, svedok Racije.

Trudili su se da zločine što bolje sakriju pa danas postoje fotografije koje svedoče o samo nekoliko mesta gde su građani dovođeni i ubijani.

Mirjana Prodanović Niketić kaže da su poluobučene ljude i u papučama terali na Štrand i tamo ih ubijali.

Iako su žrtve i leševi bacani pod led duž celog Novosadskog keja, ovo nije pravo mesto gde je ubijen najveći broj ljudi. Staza smrti nalazi se nekoliko stotina metara od ovog mesta, na novosadskoj plaži Štrand. Tek nedavno je na mestu gde je ubijeno i bačeno pod led najviše Novosađana postavljen spomenik. Godinama se o Raciji ćutalo, država je nije obeležavala, a činjenice o velikom zločinu falile su u istorijskim čitankama.

“Znate šta, osveta je gadna. Ali moramo pamtiti, kao i druge ratove što su bili”, rekla je Mirjana Prodanović Niketić. 

Racija je sprovedena u 15 mesta u Vojvodini, a mnogi smatraju da je broj od 4.500 žrtava bar dvostruko veći. Skoro svi počinioci su osuđeni, ali glavnokomandujućeg Šandora Kepira sud u Budimpešti je pre nekoliko godina oslobodio usled, kako su objasnili, nedostatka dokaza.

(rts.rs)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *