Vesti

Sećanje na kralja Petra Oslobodioca

Spomenik Petru I Karađorđeviću u Bečeju, jedna je od retkih  skulptura na kojima je kralj postavljen kao figura, a ne kao konjanik. Isklesan je iz jednog komada bračkog mermera, od kojeg je takođe isklesana i Dioklecijanova palata, kao i veliki broj najlepših venecijanskih palata.

Najznačajniji spomenik osnivača i direktora Škole za primenjenu umetnost, vajara Milana Nedeljkovića, krajem 2018. godine prošao je kroz četvrto renoviranje i prepravljanje u razdoblju od 94 godine otkako je nastao.

Spomenik, koji je postavljen 1924. godine je više puta bio izložen vandalizmu i uništavanju, ali je ipak ostao jedan od prvih spomenika koji postavljen za podsećanje na jednog od najvećih kraljeva srpskog naroda.

Restauraciju ovog monumenta finansiralo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u iznosu od 1,3 miliona dinara, a novac za realizaciju je dobio Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin.

Projekat “Kulturno nasleđe kao putokaz” sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove sufinansijera.

UG “Putevi prirode”