EkonomijaVesti

Rusija spremna da se uključi u pregovore o Kosovu!

Rusija je spremna da se uključi u pregovore oko statusa Kosova, ako bi se SAD direktno uključile u taj proces i ako bi Beograd to zvanično zatražio od Moskve.

To je izjavio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je, nakon sastanaka sa ruskim zvaničnicima iz Vlade Ruske Federacije i Saveta Federacije Rusije, ocenio da su jednostrani potezi Prištine, kao što je uvođenje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i usvajanje zakona o formiranju takozvane vojske Kosova, pokazali da EU “nema snagu da pruži garancije da će dogovori postignuti između Beograda i Prištine biti poštovani“. 

Ovim potezima Prištine, i izostankom reakcije EU, sahranjen je Briselski sporazum. Sada nam je potreban novi format dijaloga Beograda i Prištine koji bi, umesto pod pokroviteljstvom EU, trebalo da bude vođen u okviru UN, uz posredovanje SAD, Rusije i Kine”, istakao je on. 

Popović je naglasio da se Rusija snažno zalaže za primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja Kosovo tretira kao sastavni i neotuđivi deo Srbije. 

Rusija će nastaviti da pruža principijelnu podršku očuvanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova”, rekao je on.

(tanjug.rs)