Rusija počinje da proizvodi vakcinu

Rusija planira da u septembru počne proizvodnju vačine protiv korona virusa, nakon što se završe klinička ispitivanja u julu i lek dobije potvrdu u avgustu.

Vakcina se trenutno klinički ispituje na dobrovoljcima, rekla je zamenica premijera Tatjana Golikova, prenela je sinoć državna novinska agencija TAS S. U maju je Nacionalni istraživački centar Gamaleja za epidemiologiju i mikrobiologiju objavio da je razvio vakcinu protiv korona virusa.

Vakcina, prema rečima direktora instituta Aleksandra Ginzburga, nema nuspojava. Naučnici instituta vakcinu su prvo ispitali na životinjama, a zatim na sebi, rekao je Ginzbzurg. Vakcinu trenutno ispituje ruska vojska na 50 vojnika dobrovoljaca u vojnom istraživačkom centru u moskovskoj regiji. Testiranje bi trebalo da bvude završeno do kraja jula.

Na pronalasku leka protiv virusa kovid-19 u Rusiji nezavisno radi sedam istraživačkih instituta, a tri projekta su obećavajuća, rekla je Golikova. Iako je praksa u svetu do sada pokazala da je porebno godinu dana da se razvije vakcina i nadje u proizvodnji, ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je da se ruska vakcina razvije što pre je moguće.

(tanjug.rs)