Turizam

ROVINJ: ISTARSKI GRAD IZ BAJKE!

Rovinj (ital. Rovigno) je grad u Hrvatskoj i nalazi se na zapadnoj obali Istre. Zajedno s Porečom je najjači turistički centar Istre, te jedan od najjačih na Jadranu.

Foto: SestaDimenzija.net

Klima Rovinja je mediteranska. Rovinj se nalazi u području Crvene Istre, odnosno crvenog tla (crljenice). U rovinjskom arhipelagu nalaze se 22 ostrva ili ostrvca od kojih su Sv. Andrija i Sv. Katarina najveći, a tu spadaju još Bili Školj i drugi. Na severu Rovinjštine, Rovinj graniči s opštinom Vrsarem s kojim deli zaliv Limski kanal, a na jugu s opštinom Balama.

Hrvati čine većinu stanovništva (66%), pripadnika italijanske nacionalne zajednice (11,5%),a na području grada Rovinja žive i manjine Srba 3,5%, Albanaca 2,4% i Bošnjaka 1,8%.

Većina rovinjskog stanovništva živi u samom gradu Rovinju.

Prvo spominjanje Rovinja je  kao Castrum Rubini, a rovinjski istoričar Benussi zaključuje da je Rovinj nastao u razdoblju od III. do V. veka.

Foto: SestaDimenzija.net

Turizam i industrija čine najveće izvore prihoda grada Rovinja. Od industrije važno je napomenuti fabriku duvana Rovinj te Istragrafiku, koje su preselile pogone u Kanfanar, Mirnu (tvornicu ribljih konzervi).Na području grada Rovinja nalazi se 10 hotela, od kojih je hotel Eden najveći i niz godina proglašavan kao najbolji hotel sa 4* u Hrvatskoj. U 2009. godini Rovinj dobija prvi hotel s 5 zvezdica, hotel Monte Mulini. Od hotela se još izdvajaju Hotel Istra sa prestižnim wellnes centrom Otok, hotel Park i hotel Adriatic u samom središtu Rovinja. Najveći kamp u Rovinju je Valalta tip naturističkog naselja, koji je ujedno i među najvećim i najboljim u Hrvatskoj.

(sestadimenzija.net)