REGION: Kolinda našla novi posao

Bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović 17. jula biće izabrana u Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta. piše index.hr.

Portal navodi da je samo glasanje za kandidate formalnost i da će ona postati član Olimpijskog komiteta.

“To je već gotova stvar, nikada se nije dogodilo da predloženi ne budu i izabrani”, rekao je za Index Zlatko Mateša, dugogodišnji predsednik Hrvatskog olimpijskog komiteta.

On je objasnio da članovi Komiteta nemaju platu, da su im plaćeni putni troškovi i dnevnice u iznosu do 900 američkih dolara, a imaju i pravo na troškove kancelarije i mogu da zaposle asistenta.

Plaćene dnevnice ne znače da će Kolinda Grabar-Kitarović svakoga dana dobijati po 900 dolara, nego da će taj novac primiti ako je Olimpijski komitet pošalje na službeni put.

“Na njenu sreću, članovi Komiteta provedu otprilike pola godine na službenim putovanjima, pa će Kolinda Grabar-Kitarović imati pravo na preko 160 hiljada dolara godišnje, čemu treba dodati već spomenute troškove kancelarije i naknadu za troškove putovanja, ističe index. hr.

Portal navodi da se ona do sada sportom bavila samo usput, grleći sportiste na velikim takmičenjima, upadajući im u svlačionice, ljubeći pehare i navijajući od sveg srca.

Dodaje se da je njena veza sa sportom i blisko prijateljstvo sa fudbalskim tajkunom i beguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem koji joj je, kako je i sama priznala, organizovao večere.

Portal podseća da je Grabar Kitarović, nakon što nije uspela da pobedi na predsedničkim izborima, rekla je da će ostati u Hrvatskoj i posvetiti se brizi za žene i decu.

Trebalo je da dobije kancelariju u zagrebačkoj Visokoj ulici, ali od toga je odustala nakon što je zgrada oštećena u zemljotresu 22. marta.

Kolindi Grabar-Kitarović za mesec dana ističe zakonsko pravo na punu predsedničku platu, ali pošto angažman u MOK-u nije zaposlenje, ona će još će šest meseci imati pravo na pola plate iz džepova poreskih obveznika.

(tanjug)