Vesti

Reformatorska crkva u Vrbasu

Reformatorska crkva u centru Vrbasa ima status spomenika kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja. 2024. godine ovaj hram obeležiće dva veka postojanja.

Prvobitno nije trebalo da se nalazi na sadašnjoj lokaciji, pored Evangeličke crkve, ali su se dve crkvene opštine kasnije dogovorile, čime su obe građevine postale i simboli Novog Vrbasa. Pored orgulja, u objektu se nalaze dve spomen table. Prva iz 1924,  posvećena stogodišnjici izgradnje, i druga na kojoj su ispisana imena vernika stradalih u Velikom ratu. 

Crkva je od izgradnje nekoliko puta renovirana, ali se sada ponovo nalazi u stanju koje zahteva rekonstrukciju. Trenutno je u toku uređenje parohijskog i molitvenog doma. Česte su posete vernika iz Holandije koji pomažu u obnovi, a u crkvenoj opštini se nadaju da će do jubileja od dva veka, što je za četiri godine, iznaći sredstva za obnovu ove građevine od posebnog istorijskog, kulturnog, verskog, ali i turističkog značaja.

Projekat “Kulturno nasleđe kao putokaz” sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove sufinansijera.

UG “Putevi prirode”