LifeStyle

Reći ću vam šta je pravi luksuz: “Luksuz je živeti kako ti se sviđa, bez da te iko sputava!”

U udobnim čizmama i bojom ruža koji ti se dopada ili uopće bez šminke. Jesti ono što voliš, družiti se s onim s kim ti je lijepo, biti zajedno iz ljubavi, a ne zbog osjećaja dužnosti. Naučite da odbacite nepotrebno, ono što je postalo zastarjelo i istrošeno, ali čuvajte ono volite.

Petogodišnja kćerka moje prijateljice cio svoj mali život nosi u goste svoju kašičicu. Može da sebi dozvoli luksuz da jede kašikom koja joj se dopada. Njena majka se toga stidi i svaki put pokušava da se opravda. A ja sam počela da nosim na izlete svoje posuđe i escajg, jer ne volim da jedem iz plastike. I briga me što drugi o tome misle.

Luksuzan život nije „zato što ti to zaslužuješ“, već zato što je ta stvar tebe dostojna. Šalica, koju ti je poklonila sestra. Tatina majica, u kojoj je tako prijatno spavati. Kolač po maminom receptu. Poljubac voljenog čoveka. Zanimljive knjige. Dobri filmovi. Omiljene pjesme. Svježa posteljina. Čist stan. Život koji si sama izabrala.

Luksuzan život nije nerviranje kad nešto ne ide kako treba. Čarape mogu da ti se pocjepaju. Tjesto može da ne naraste. Prijatelji ne žele da gledaju tvoj omiljeni film. Voljena osoba može da te napusti. Možda ne dobiješ unapređenje na poslu. Svašta se može dogoditi.

Ako ti nešto ne uspjeva, to nikako ne utiče na tvoju vrijednost. To samo znači da trenutno ne ide sve kako želiš. Luksuzan život znači imati mogućnost izbora. Da zakrpiš pocjepane čarape ili da kupiš nove. Baciš kolač i naručiš pizzu ili da pokušaš da ispečeš drugi.

Da sama gledaš film ili da pođeš s prijateljima u kafić. Da se prepustiš ili boriš. Potražiš novi posao ili revidiraš svoje ciljeve na starom. Luksuzan život je živjeti po svojim pravilima. Ići ka svojim ciljevima. Ne tražiti opravdanja. Ne podilaziti. Ne pravdati se za svoje izbore, svoje snove, interesovanja. Moći da kažeš: Ne može tako sa mnom. I reći: Može mi se.

(infpult.info)