Zdravlje

RECEPT ZA SOK KOJI SADRŽI CINK I VITAMIN C!

Sok koji sadrži cink i vitamin C – čudesan napitak za jači imunitet i zaštitu od virusa!

Održavanje imunog sistema je ključno za zdravlje ceklog organizma, naročito tokom pandemije korona virusa.

Izbalansirana ishrana i fizička aktivnost su najbolji pokretači našeg imuniteta, ali priroda nam je pružila mnogobrojne blagodeti koje možemo iskoristiti za detoksikaciju organizma i osnaživanje njegovog odbrambenog mehanizma.

Predlažemo vam jednostava recept za sok koji se priprema od prirodnih, organskih namirnica koje su pune vitamina i minerala, a neke od njih sadrže cink (kako prah i laneno seme)

Cink je jedan od najvažnijih minerala za jačanje imuniteta, ali je značajan za zdravlje i zbog zaštite ćelija od oksidativnog stresa.

Recept za imunitetski sok koji u sebi sadrži cink

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 5 šargarepa
  • 3 limuna
  • 3 pomorandže
  • 1 kašika svežeg izrendanog đumbira
  • 1/2 kašike kurkume u prahu
  • 2 kašičice lanenog semena u prahu
  • 2 kašičice kakao praha


Oljuštite i iseckajte jabuke i šargarepe. Iscedite sok od 3 limuna i od pomorandži, pa pomešajte sa jabukama, šargarepom i dodajte u posudu sve ostale sastojke. Sipajte 300 ml vode, pa sve zajedno mutite u blenderu dok ne dobijet jedinstvenu smesu. Dobijeni sok sipajte u flaše i čuvajte u frižideru.

Sok može da stoji oko 3 dana, a preporučuje se svakodnevno konzumiranje. Ukoliko želite slađi ukus, u čašu soka možete staviti malo organskog meda ili stevije.

Kako sastojci iz ovog soka utiču na naše telo?

1. Đumbir – mnogi ga smatraju za najzdraviji začin na svetu jer ima antiviusno, antigljivično i protivupalno dejstvo. Pomaže kod prehlade, gripa, mučnine, a idealan je sastojak čajevima, sokovima i supama za jačanje imuniteta.

2. Kurkuma – indijski začin koji s ekoristi za prevenciju upalnih procesa u organizmu i cilju zaštite ćelije od slobodnih radikala.

3. Kakao prah – sadrži polifenole, magnezijium, cink i brojne minerale. Kada vam se jede nešto slatko, preporuka je da umesto mlečnih čokolada jedete čokolade sa što višim procentom kakaa.

4. Seme lana – sadrži cink i omega masne kiseline koje pozitivno utiču na zdravlje srca, kao i obilje drugih vrednih nutrijenata.

5. Limun i pomorandže – superzdravi citrusi koji su bogati vitaminom C, regulišu nivo pH vrednoti u telu, odnosno alkalizuju organizam i podstiču ispravno funkcionisanje metabolizma.

6. Jabuke – obar izvor vitamina C i vlakana. Pozitivno utiču na smanjenje telesne težine, regulisanje šećera u krvi i jačanje imuniteta.

7. Šargarepa – sadrži važne minerale, vitamine i antioksidanse koji pomažu pri lečenju prehlade, regulišu krvni pritisak i osnažuju imuni sistem.

Lovesensa