SvetVesti

Rat zbog kašnjenja vakcina: Nemačka preti tužbom AstraZeneki (VIDEO)

Nemačka vlada zapretila je da će tužiti laboratorije koje “ne poštuju svoje obaveze” o isporuci vakcina u EU, u trenutku kada rastu tenzije oko kašnjenja isporuka britanske firme AstraZeneka.

“Ako se pokaže da firme nisu poštovale svoje obaveze treba da odlučimo o sudskim posledicama. Nijedna zemlja ne može da favorizuje drugu zemlju u odnosu na EU”, zapretio je nemački ministar ekonomije Peter Altmajer u razgovoru za nemački dnevnik Di Velt.

Stvari su se zaoštrile poslednjih nedelja izmedju evropskih vođa i britanske laboratorije AstraZeneka koja kasni u isporuci vakcine protiv kovida 19. Grupa je objasnila da može da isporuči “samo četvrtinu” od prvobitno obećanih doza EU u prvom kvaratalu, zbog kako navodi, pada proizvodnje u jednoj evropskoj fabrici.

Evropska unija indirektno je optužila AstraZeneku da je favorizovala Veliku Britaniju u isporuci svojih vakcina na uštrb ugovornih obaveza sa Briselom. EU je u petak na to reagovala i usvojila mehanizam kontrole izvoza anti-kovid vakcina proizvedenih na njenoj teritoriji.

Peter Altmajer rekao je da će taj mehanizam dozvoliti ubrzanje isporuke vakcinacija.

Britanska grupa nije jedina laboratorija koju EU proziva zbog njenog kašnjenja u isporuci vakcina.

Prošle nedelje Italija je takođe zapretila američkoj farmaceutskoj kompaniji Fajzer da će je tužiti zbog kašnjenja u isporuci vakcina.

U Nemačkoj u ponedeljak treba da bude održan sastanak nemačkih vlasti i proizvođača vakcina, da se razgovara o kašnjenjima isporuka.

Vakcina AstraZeneke u petak je dobila odobrenje za upotrebu u EU. To je treća vakcina koju je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) posle vakcine Fajzer-BioNTek odobrene 21. decembra i Moderne 6. januara.

(beta)