PolitikaVesti

Putin stiže s ordenom za Vučića

Orden Aleksandra Nevskog ne stoji negde u nekom skladištu, pa se odatle uzme, već se on, po ruskoj proceduri, ručno radi za onoga kome se uručuje, kaže Dragomir Anđelković

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sledećeg četvrtka stiže u posetu Srbiji, a sa njim, kako saznaje „Politika”, i Orden Aleksandra Nevskog, kojim je odlikovao našeg predsednika Aleksandra Vučića za veliki doprinos u razvoju saradnje dveju država. Mada će prilikom ove posete biti potpisano dvadesetak izuzetno važnih sporazuma, pre svega za našu ekonomiju, u nekim krugovima ovde mnogo više je bilo zluradih komentara o ordenu, ali i o tome ko će, da li će i kako organizovati narod za doček visokog gosta. Bez obzira na ovakve priče, analitičari ocenjuju da je poseta od izuzetnog značaja za zemlju, orden izraz poštovanja prema državi, a da će „narod izaći da pozdravi Putina, bez obzira na to da li će ga neko organizovati, ili ne, jer voli i Rusiju i njenog predsednika”.

Orden Aleksandra Nevskog (Fotoarhiva)

Poseta ruskog predsednika za bilo koju zemlju je izuzetno važan događaj, koji se brižljivo priprema, a uglavnom se piše o ugovorima koji bi mogli biti sklopljeni i kakvu bi korist domaćin mogao imati. Kod nas se i tu pronađe način da neki drugi, da ne kažemo neki lični interesi, budu važniji od državnih i nacionalnih, pa smo tako prvo iz pojedinih opozicionih krugova slušali da Putin neće ni doći, kad je preciziran datum dolaska prešlo se na „sporni orden”. Priča o ordenu koji će Vučić dobiti pojavila se pre nekoliko meseci, a propraćena je sumnjičavošću. Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, izjavio je da Putin prezire Vučića, a Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, postavila je poslaničko pitanje u Skupštini Srbije „kome je trebalo da se bruka i da izmišlja da će Vučić dobiti Orden Aleksandra Nevskog?”

Putin je ukaz o odlikovanju Vučića potpisao na pravoslavni Božić, da bismo onda od Jeremića čuli da to i nije neki bitan orden, zbog čega je reagovao i ruski ambasador u Beogradu. Aleksandar Čepurin je u saopštenju naveo da je Orden Aleksandra Nevskog jedno od najvećih ruskih državnih odlikovanja i da je to što je „predsednik Aleksandar Vučić prvi Srbin koji dobija ovo visoko priznanje u našem vremenu, nešto što samo po sebi o mnogome govori”. Inače, poslednji Srbin koji je dobio ovo odličje bio je Nikola Pašić pre sto godina.

Zašto jedan deo opozicione scene ovako važnu državnu posetu gura u drugi plan pričama o ordenu i o tome ko će i kako organizovati narod za doček, čime se, sasvim sigurno, šteti zemlji, a ne vlasti, istoričar i politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je „loše za nas što se neke stvari koje bi trebalo da se posmatraju isključivo sa državnog i nacionalnog interesa koriste za jeftine političke poene i sukobe”. Veruje, ipak, da pravljenje ovakve atmosfere neće napraviti neki problem državi, a zašto tako misli, objašnjava ovako: „Rusija je svesna naše političke situacije. Kad se posmatraju izveštaji ruskih diplomata iz 19. veka, oni su bili prepuni opaski o ispolitizovanosti života kod Srba i kako se kod nas često neke državne stvari valjaju u političkom blatu”.

Anđelković je uveren da će Putin prilikom posete uručiti odličje Vučiću: „Deluje mi da će orden sada biti uručen, s obzirom na nedavno objavljeni ukaz. To nije orden koji stoji negde u nekom skladištu, pa se odatle uzme, već se on, po ruskoj proceduri, ručno radi za onoga kome se uručuje. Pošto se o njemu priča već nekoliko meseci, mislim da je on pripremljen i da će biti sada uručen”.

Državni vrh vredno radi na pripremi posete, izjavio je Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije. S druge strane, teku priče o tome kako će i da li će neko organizovati narod za doček ruskog predsednika. I opet se neki bave nečim što sigurno nije nebitno, ali svakako nije važnije od sporazuma vrednih desetine miliona evra. Anđelković kaže da će „naroda svakako biti, na ovaj ili onaj način”, i dodaje: „Kad god je Putin dolazio u Beograd, ljudi su se okupljali uz trasu kojom je prolazio, čak i onda kad mediji o tome nisu pisali i kad nijedna vladina organizacija ili bilo koja druga struktura nije stajala iza toga. Naroda je uvek bilo, jer je naprosto takvo raspoloženje, krajnje prijateljsko prema Rusiji i Putinu koga doživljavaju kao oličenje ojačale Rusije. Tako da će naroda biti.” Ko prošeta Beogradom, posebno Ulicom despota Stefana, lako će videti celom njenom dužinom na zgradama plakate na kojima je odštampan lik Vladimira Putina, koji su tu još od njegovih prethodnih poseta, a da ni crticom nijedan od njih nije oštećen, za razliku od bilborda svih naših političara koji za tili čas dobiju nimalo laskav izgled.

Kad se ostavimo ovih nametnutih priča, Putinova poseta Beogradu izuzetno je značajna za zemlju i na političkom i na ekonomskom polju. Najavljeno je potpisivanje dvadesetak sporazuma iz oblasti energetike, železničkog saobraćaja, očekuju se i konkretniji dogovori oko Turskog toka, odnosno izgradnje gasovoda kroz Srbiju, isporuci vojne tehnike… Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavljivao je da domaća prehrambena industrija može da računa na nove pogodnosti nakon potpisivanja novog ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, koji bi trebalo da se ozvaniči prilikom Putinove posete. Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je potpisivanje „nekoliko sporazuma i u oblasti inovacija i digitalizacije, koje je Putin stavio i u Rusiji na prvo mesto i gde lično predsedava komisiji za inovacije i digitalizaciju”.

Kosmetski problem će, naravno, biti nezaobilazna tema razgovora, a Dragomir Anđelković kaže: „Rusija je tu vrlo jasna – sve što Srbija bude želela Rusija će podržati i biće nam uistinu partner u rešavanju kosmetskog problema”.

Skup podrške prijateljstvu Srbije i Rusije 17. januara

Povodom dolaska Vladimira Putina, u Beogradu će 17. januara, na dan njegove posete, biti održan skup podrške prijateljstvu Srbije i Rusije, prenosi Tanjug. Skup, u organizaciji udruženja „Centar za razvoj Beograda”, počeće u 15 sati ispred palate „Albanija”. Prema rečima organizatora, okupljanje treba da promoviše ciljeve Srbije, a to je interes države i njenog naroda. „Želimo da živimo u Srbiji koja stvara i održava prijateljstvo i sa istokom i sa zapadom. Posetu Vladimira Putina doživljavamo kao veliku podršku našoj zemlji i ciljevima za koje se zalažemo”, rekao je direktor udruženja Vladimir Jestrović i naveo da će skup početi ispred palate „Albanija” odakle će krenuti u šetnju Ulicom kralja Milana, preko Slavije i Bulevara oslobođenja do platoa ispred Hrama Svetog Save gde će se, kako kaže, obratiti predsednici Srbije i Rusije.

(politika.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *