PolitikaVesti

PUTIN JE BEZBEDAN BILO GDE: Da li je moguće da Rusi poseduju ovako nešto?

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu protekla je uz velike mere zaštite koje garantuju visokom gostu potpunu bezbednost.

Najviši nivo obezbeđenja, kakav mogu da primene tek dve ili tri zemlje u svetu, viđen je juče u Beogradu. Fizičko i tehničko obezbeđenje bilo je na svim trasama kretanja šefa Kremlja, ali i oko objakata koje je ruski lider posetio. Do poslednjeg trenutka nije se znalo ni iz kog će aviona, od četiri ista koja su mu na raspolaganju, predsednik Rusije izaći na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

Uređaj za skretanje metka

U pratnji Putina uvek se nalaze i agenti koji raspolažu specijalnim mehanizmima za dodatnu zaštitu predsednika, često sakrivenim unutar raznih ličnih stvari ili dokumenata poput akreditacija u kojima, na primer, postoji poseban uređaj koji može da skrene putanju metka u slučaju atentata na šefa države.

Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, veruje da ljudi iz Putinove pratnje imaju uređaje koji skreću metak sa putanje.

– Najverovatnije je u pitanju neka vrsta elektronskog štita. Njega na sebi nosi onaj ko je najbliži predsedniku kako bi zračenjem skretao projektile, pa i metke. U pitanju je odlićan vid zaštite. Iako nije zvanično poznato postojanje tog „skretača metka“, imajući u vidu da su Rusi poznati po tim specijalnim oružjima, uopšte me ne čudi da su napravili i tako nešto – rekao je Nicović.

Pancir-jakna i prsluk

Šef Kremlja obavezno nosi i pancir-jaknu ili prsluk, otporan na sve vrste metaka. Nosio ga je i u Beogradu. Božidar Spasić je ubeđen da Putin nosi najkvalitetnije pancir-jakne, izrađene od najkvalitetnijih materijala čiji sastav garantuje neprobojnost od svake vrste metaka, bez obzira na to da li su ispaljeni iz daljine ili blizine ili su u pitanju delovi eksplozivnih sredstava.

– Ispod košulje i sakoa nosi se i takozvani lagani pancir od tek nekoliko milimetara. On takođe može da zadrži bilo koji metak koji je ispaljen ka njemu. Pravilo je da šef države pancir-jaknu nosi kada je napolju, a pncirni prsluk kada je u zatvorenom prostoru.

U svakom autu ikona

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne krije da je veliki pravoslavac, o čemu svedoči i činjenica da se u svakom od njegovih automobila nalazi ista ikona – ikona Bogorodice. Tako je bilo i Beogradu, gde je ikona primećena u vozilu iz Putinove pratnje, ali i automobilu u kome se i on vozio.

Nuklearni kofer

Vladimira Putina na svim njegovim putovanjima uvek prati osoba koja nosi specijalni kofer, deo automatskog sistema za komandu i kontrolu rukske strateške nuklearne snage.

Uvek gde god se Putin kreće iza njega je ruski specijalac koji nosi crni kofer u kome se nalaze šifre za pokretanje jednog od najmoćnijeg oružja na svetu.

Naziv ovog kofera je Čeget i deo je automatskog sistema za komandu i kontrolu ruske strateške nuklearne snage nazvane Kazbek. U tajanstvenom koferu ruskog predsednika se nalazi uređaj veze pomoću kojeg može da lansira rakete sa atomskim bojevim glavama.

REUTERS/Djordje Kojadinovic

(Republika.rs / foto: Tanjug)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *