Lični razvoj

Psihologija volje: Volja je moć

Psihologija snage volje kaže da ništa nije nemoguće kada postoji odlučnost, kada postoji harizma i istreniran mozak da donosi bolje odluke. Nijesu svi rođeni sa ovim vještinama i ličnim vrijednostima, ali ih razvijaju tokom vremena, prevazilazeći svoje granice i sposobnosti.

Možda će vas iznenaditi kada saznate da psihologija posvećuje ekskluzivni prostor moći volje. U stvarnosti, to je dio šire kategorije motivacije, gdje nema terapeuta i trenera koji su specijalizovani za podučavanje najboljih strategija za iznošenje snage osobe.

Međutim, možemo reći da je ova oblast studije konsolidovana od 2011. godine, nakon ankete koju je sprovela Američka psihološka asocijacija (APA). Cilj je bio da se procijeni nivo stresa američke populacije, kao i okidači. Rezultati su pokazali veoma važne informacije.

Više od polovine ispitanika izjavilo je da svjesno da ne vodi zdrav način života, osim što zna da su anksioznost i stres njihovi najgori neprijatelji. Oni su takođe izjavili da nemaju volju da pokrenu promjenu, da budu u pravom raspoloženju ili da nemaju adekvatne resurse za poboljšanje svog stanja.

Zašto se sve ovo događa? Zašto ponekad odugovlačimo? Zašto nam nedostaje volja da se bavimo sportom, da prestanemo da pušimo ili da nađemo hrabrost potrebnu za ostvarivanje sna koji smo uvijek imali? Psihologija volje daje nam odgovore koje tražimo.

Šta je zapravo “moć volje”?

Ponekad imamo pogrešnu ideju o različitim oblastima ljudskog ponašanja. Možda će vam se i dogoditi da živite periode u kojima vam je potpuno nedostajala volja, kao da ste zatvoreni u mračnoj prostoriji, a da ne znate šta da radite, kako da reagujete i osjećate se potpuno bespomoćno. U sličnim situacijama nije bilo nedostatka kritika zbog vaše očigledne slabosti i nemogućnosti reagovanja.

Psihologija volje razjašnjava da ova dimenzija ne pripada genetici, niko se ne rađa sa unaprijed instaliranim programom koji se aktivira kada je to potrebno.

Ova unutrašnja energija je veoma osjetljiva na stanje uma, na kontekst u kojem živimo i na obrazovanje koje primamo. Niko nas nije naučio strategijama za prevazilaženje straha, neodlučnosti, vježbanje samokontrole ili lične odlučnosti.

Zato je važno da prvo definišemo šta podrazumijevamo pod “volja”.

Hrabrost je otpor strahu i domenu straha, ali ne i odsustvo straha.

~ Mark Twain

Karakteristike snage volje

Prema američkoj psihološkoj asocijaciji, snaga volje je svjesna regulacija ega s kojom se postiže cilj, a subjekat je svjestan da ga zaslužuje.

  • Ova dimenzija je blisko povezana sa samopoštovanjem i samo-koncepcijom.
  • Važan aspekt povezan sa ovom dimenzijom ima veze sa regulacijom negativnih ili ograničavajućih misli. Moramo naučiti da kontrolišemo neželjene impulse koji nas ometaju.
  • Ona je takođe povezana sa našom sposobnošću da odložimo zadovoljenje. Moramo biti u stanju da se odupremo kratkoročnim iskušenjima kako bismo postigli dugoročne ciljeve.

Konačno, mora se reći da se sve te psihološke vještine i resursi mogu naučiti. U stvari, svi to moramo da radimo, ne zaboravljajući važnost prenošenja ove vrste motivacione strategije na najmlađe da ih vodi da preuzmu odgovornost i postavljaju ciljeve od rane dobi.

Picture

3 savjeta iz psihologije snage volje 

Iako je tačno da je “volja – moć”, uvijek postoje male nijanse koje treba imati na umu. Tada bismo mogli izmijeniti izjavu u “volja je znati koje strategije treba sprovesti u praksi da bi postigli ono što hoćemo i što možemo postići realnim stavom”.

Jedan od najzanimljivijih radova o snazi volje je rad stručnjaka za zdravstvenu psihologiju Kelly McGonigal, Instinkt volje: kako funkcioniše samokontrola, zašto je to važno, i šta možete učiniti da biste dobili više od toga ilustruje neke strategije koje mogu biti korisne svakome.

Mislim da neću uspjeti

“Mislim da neću uspjeti.” Ovo je nesumnjivo jedna od fraza koje izgovaramo ili mislimo kada sebi postavimo cilj. U stvarnosti, ovaj negativni i ograničavajući dijalog sa samim sobom je prva stvar koju moramo naučiti da kontrolišemo, pobjeđujemo i mijenjamo.

Jedan od načina da to uradimo je da kažemo sebi: “Ako mislim da to ne mogu, naći ću način da to učinim”.

Učiniću to eliminacijom negativnog unutrašnjeg dijaloga.
Koliko god negativan bio moj glas, svaku rečenicu ću pretvoriti u pozitivnu: “Ne mogu težiti boljem poslu, svijet posla se promijenio” postaje “Ako ne mogu težiti boljem poslu, pokušaću ponuditi nešto novo i kvalitetnije”.

Daću najbolje od sebe

Svi mi imamo veličanstvene kvalitete, sposobnosti i vještine koje moramo prepoznati, cijeniti i unaprijediti. Međutim, ponekad usled okolnosti mi često zaboravljamo ili potcjenjujemo ove naše vrijednosti.

Vrijeme je da ih se sjetimo, da ostavimo po strani loše uticaje koji dolaze spolja ili iznutra i koji podrivaju naše samopoštovanje i maksimiziramo ono što jesmo.

Želim moć

Poslednja ideja je jednostavna, korisna i praktična. Poziva da se praktikuju jednostavne verbalizacije u svakodnevnom životu. Evo nekoliko primjera:

  • Želim da se osjećam bolje.
  • Želim da se osjećam jače.
  • Želim da prevaziđem prošlost i odbacim negativne misli.
  • Danas želim da se suočim sa tim strahom, tim problemom.
  • Želim da postignem taj cilj sjutra…

Prevod teksta: https://lamenteemeravigliosa.it/psicologia-della-forza-di-volonta/

bebamur.com ​​​​​​​​

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *