DruštvoVesti

Proglašena vanredna situacija u Novom Sadu, sve mere još uvek na snazi

Vanredna situacija proglašena je na nivou celog Novog Sada, odlučio je danas Gradski štab za vanredne situacije.

Sve do sada donete odluke o merama prevencije širenja zaraze ostaju na snazi u gradu.

Donošenje ove odluke znači da Grad ima na raspolaganju sve resurse za dalje suzbijanje širenja epidemije tj. bolje umreženu komunikaciju svih nivoa upravljanja. 

Šta omogućava vanredna situacija?

Uvođenjem vanredne situacije, na snagu može da stupi zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite; u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite; u svim zatvorenim prostorima obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra; zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija, pilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova; sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice).

Većina propisanih mera već je na snazi u Novom Sadu.

Nijedna nova mera u ovom trenutku nije doneta, ali nadležni apeluju na građane da se pridržavaju svih donetih mera.

Prema poslednjim podacima koje je objavio Institut za javno zdravlje Vojvodine, Novi Sad i danas prednjači po broju novoobolelih od korone. Ova zdravstvena ustanova je situaciju ponovo ocenila kao vanrednu, sa tendencijom pogoršanja. Tome u prilog ide i podatak da je i juče oboren rekord kada je u pitanju broj hospitalizovanih kovid pacijenata u Novom Sadu – bilo ih je 458.

021.rs