SvetVesti

Prekinuto ispitivanje vakcine zbog NEOBJAŠNJIVE BOLESTI

Američka kompanija „Džonson end Džonson“ privremeno je obustavila kliničko ispitivanje potencijalne vakcine protiv korona virusa zbog neobjašnjive bolesti učesnika studije, saopšteno je iz te kompanije.

Kako se navodi, bolest učesnika testiranja ispituje nezavisni odbor za nadgledanje podataka i bezbednosti, preosi Rojters.

U saopštenju se ističe da su takve pauze uobičajene tokom velikih ispitivanja koja mogu da obuhvate desetine hiljada ljudi.

Ovo je drugi zastoj u ispitivanju vakcine koje sprovodi više proizvođača u svetu, nakon što je „Astra Zeneka“ pauzirala kasnu fazu testirnja svoje eksperimetalne vakcine kja se razvija na Univerzitetu Oksford, takođe zbog bolesti učesnika studije.

Ispitivnja te vakcine u Velikoj Britniji, Brazilu, Južnoafričkoj Republici i Indiji su nastavljena, ali su u SAD još na pauzi, prenosi Tanjug.

Kompanija „Džonson end Džonson“ saopštila je prošlog meseca da je njena eksperimentalna vakcina protiv kovida 19 proizvela jak imuni odgovor u ranoj i srednjij fazi ispitivanja, nakon čega je započela finalna faza sa 60.000 učesnika, a rezultati su se očekivali krajem ove ili početkom naredne godine.

(rs.sputniknews.com)