DruštvoVesti

Posle 14 godina: Zrenjaninci piju vodu iz novog postrojenja

Voda iz novog postrojenja za prečišćavanje puštena je u gradsku vodovodnu mrežu u Zrenjaninu.

Tamo je upotreba vode za piće zabranjena više od 14 godina, saopštila je gradska uprava Zrenjanina.

Iako će doći do vidljivog poboljšanja kvaliteta vode, odluka iz 2004. godine o zabrani upotrebe vode iz gradske vodovodne mreže za piće i dalje je na snazi i biće sve do ukidanja zabrane od strane nadležnih institucija, navodi se u saopštenju. Voda iz novog postrojenja za prečišćavane puštena je posle testiranja opreme i pripreme za početak probnog rada postrojenja za prečišćavanje. Taj potez usledio je nakon što je JKP “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin konzorcijumu investitora izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode, a na osnovu upućenog zahteva, odobrila da prečišćenu vodu sa postrojenja pušta u mrežu. 

U toku testiranja opreme celokupno vodosnabdevanje grada vršiće se preko postrojenja za prečišćavanje vode, uz kontinuiranu analizu i kontrolu kvaliteta vode od strane investitora, JKP “Vodovod i kanalizacija” i ovlašćenih laboratorija. 

O momentu završetka testiranja opreme i započinjanju ugovorom definisanog probnog rada postrojenja za prečišćavanje vode, Grad Zrenjanin i JKP “Vodovod i kanalizacija” će blagovremeno obavestiti javnost. 

Upotreba vode za piće iz gradskog vodovoda zabranjena je 2004. godine zbog nedozvoljene koncentracije arsena u njoj, a od tada je bilo nekoliko bezuspešnih pokušaja da se problem reši. Ugovor o javnoj nabavci za prečišćavanje vode sklopljen je februara 2015. sa konzorcijumom koji su činili Gruppo ZILIO S.P.A. ogranak u Beogradu, Gruppo ZILIO d.o.o. iz Novog Sada, i Synertech, d.o.o. iz Beograda.

(Beta.rs / pixabay.com)