EkonomijaVesti

POPOVIĆ: Za žene preduzetnice 100 miliona dinara!

Više od 200 žena u 13 lokalnih samouprava u Srbiji dobilo je u 2018. direktnu materijalnu podršku za modernizaciju biznisa i razvoj inovacionih ideja. Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da će i 2019. biti opredeljeno 100 miliona dinara za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva.

Na svečanosti kojoj je prisustvovalo više od 100 učesnica programa iz cele Srbije, Popović je rekao da je istovremeno u okviru prvog ciklusa Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva više od 2 500 žena pohađalo različite obuke, edukacije i kurseve o preduzetničkim veštinama.

Popović je naveo da je budućnost Srbije u inovacijama i digitalizaciji. U okviru Programa 2018. izdvojeno je 100 miiona dinara, a žene inovacione preduzetnice dobile su grantove od 100 000 do 550 000 dinara za širok dijapazon male industrije. Kroz program edukacije i grantova prošle su i devojke od 18 godina do žena u zrelim godina u čemu je, kaže, značaj čitavog programa.

Popović kaže da inovacije nisu vezane iskuljučivo za visoke tehnologije i pozvao je žene,i one u selu i u malim sredinama, da se prijave za bespovratna sredstva, kao što su to, sjajnim idejama za proizvodnju hrane i sokova, učinile inovacione preduzetnice iz malih sredina.

-Ove godine imamo mnogo inovacija iz prehrambene industrije. U 2019. nastavićemo sa programom, već smo izdvojili 100 miliona dinara za podršku- kaže Popović.

Preduzetnice su imale veliku podršku lokalnih samouprava, a nastojaće se i da se privuče što više žena za inovacione delatnosti i da se animira što više devojaka kako bi učile osnove inovacija i digitalizacije.

Ana Gligorijević, preduzetnica iz Kosjerića, zahvalila je ministru i opštini Kosjerić za šansu da učestvuje u porgramu. Ona je vlasnica male porodične firme za proizvodnju prirodnih sokova i koja je dobila podsticaj za proizvodnju.

Stefanija Lukić, preduzetnica iz Beograda, kaže da Srbija definitivno podražava žensko preduzetništvo i poziva sve žene koje imaju ideju za sopstveni biznis da se jave za učešće u ovakvim programima jer je “danas pravo vreme za to”.

U okviru Programa u 2018. dodeljena su sredstva za 17 projekata, koji su zajednički realizoval 13 lokalnih samouprava, fakulteti, lokalne razvojne agencije i udruženja žena, a u toku su i pregovori sa glavnim inovacionim centrom u EUda bi i oni podržali Program.

(blic.rs)