SvetVesti

Polarna Amerika! Skoro MINUS 40 (VIDEO)

Najmanje 55 miliona stanovnika SAD suočava se ovih dana sa istorijskim hladnoćama i temperaturama koje će se spustiti i na minus 53 stepena. U Čikagu izmereno minus 37. Umrlo šestoro ljudi.

Najmanje šest osoba umrlo je od posledica polarnog vrtloga koji je zahvatio nekoliko američkih saveznih država, a ledeni talas je u Čikagu i Severnoj Dakoti spustio temperaturu na minus 30 i minus 37 stepeni Celzijusa, dok je zbog vetra takozvani subjektivni osećaj i do minus 55 stepeni.

Rekordno niske temperature izmerene su danas u Čikagu i najhladniji je dan u poslednjih 35 godina.

Погледај слику на Твитеру

 U sredu i četvrtak sve škole od Severne Dakote do Pensilvanije, univerziteti, državne ustanove, pošte i banke su zatvorene, a ne radi ni većina privatnih kompanija.Chicago will be colder than Antarctica this week.

Ministarstvo transporta organizovalo je dežurstva na putevima za pomoć vozačima, pošto na tako niskim temperaturama otkazuju akumulatori i smrzava se gorivo.

Vlasti u Čikagu su organizovale posebne službe koje su zbrinjavale i utopljavale starije i nemoćne u policijske stanice, crkve, biblioteke i druge državne ustanove. Obilaze se i naselja u kojima su trošne i lošeg kvaliteta sagradgene kuce i zgrade.

Otvorena su i dodatna prihvatilišta za smeštaj beskućnika. Privremeno je pet gradskih autobusa pretvoreno u prihvatilište.

Svi muzeji i galerije su zatvoreni za posetioce, a “stanovnici” oba čikaška zoološka vrta su dodatno utopljeni, izuzev, naravno, polarnih medveda.

(Rich Hein/Chicago Sun-Times via AP)

Izdato je i upozorenje o oprezu sa upotrebom gasa za grejanja zbog moguć pojava ugljenmonoksida, koji može biti smrtonosan, kao i upustva za utopljavanje kucnih ljubimaca.

Ledeni talas u kojem su temperature noću padale ispod -20, a u najtoplilijem delu dana -10 stepeni, na američkom srednjem zapadu traje više dana. 

Ovaj deo SAD, prema podacima Nacionalne meteorološke službe, trenutno je najhladniji na planeti Zemlji.

(Adam Wesley/The Post-Crescent via AP)

Vanredna situacija proglašena je u Viskonsinu, Mičigenu, Ilinoisu, Alabami i Misisipiju, a vlasti u Ajovi su upozorile građane da tokom boravka na otvorenom ne udišu duboko i ne govore mnogo.

Američki meteorološki zavod objavio je da bi i samo 10 minuta boravka na ovakvoj hladnoći moglo da dovede do ozbiljnih promrzlina. 

Naučnici objašnjavaju da su niske temperature posledica porasta temperature u stratosferi iznad Severnog pola na visinama između 20 i 30 kilometara.

(Peter Thomson/La Crosse Tribune via AP)

Uzrok je kovitlac arktičkog vazduha koji se odvojio od polarnog vrtloga a koji inače kruži iznad Severnog pola.

Na hiljade škola je zatvoreno, najviše na području severozapada SAD. Osim škola zatvorene su i brojne vladine agencije.

(Jacqueline Dormer/Republican-Herald via AP)

Ovim povodom oglasio se i predsednik Donald Tramp koji je na Twitteru napisao da “na prelepom Srednjem zapadu”, ledene temperature dostižu minus 60 stepeni i da ljudi ne mogu da izdrže napolju ni par minuta.

“Šta se zaboga desilo sa tim globalnim zagrevanjem. Molim te vrati se brzo, trebaš nam!”, napisao je Tramp.

Najniža temperatura u Čikagu izmjerena je 20. januara 1985. godine kada je bila minus 27 stepeni. Na Badnji dan 1983. godine, temperatura se u tom gradu, zbog vetra, spustila na 57 stepeni ispod nule.

(mondo.rs / Beta.rs / foto: David Joles/Star Tribune via AP )


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *