KulturaVesti

Počelo snimanje “Kralja”, Nikola Kojo igra Meštrovića (VIDEO)

Prva klapa serije “Kralj” pala je danas na Belom dvoru u Beogradu.

U zamračenoj atmosferi, pod svetlošću sveća, reditelj i scenarista Zdravko Šotra pomno prati kralja Aleksandra Karađorđevića i njegovog ađutanta u tumačenju Ljubomira Bulajića i Miodraga Mikija Krstovića.

Foto: Nova.rs

Snimamo noć u kući Krsmanovića. Aleksandar se vraća iz rata 1918. godine i ulazi u svoj novi dvor, odnosno u svoju privremenu rezidenciju u kući Krsmanović, pošto je dvor bio srušen – kaže za Nova.rs Mladen Šević, pomoćnik reditelja.

Šotra u “predsoblju” sedi sa zaštitnim vizirom ispred ekrana i prati akciju, koja se odigrava u trpezariji i mikrofonom daje instrukcije: “Brže, glasnije, priđi mu…”

Na Belom dvoru će biti snimano naredna 22 dana i, kako nam u šali kažu, to zdanje će u ovoj seriji “glumiti” sve sem Belog dvora: kuću Krsmanović, Kraljevski dvor i Stari dvor. Beli dvor gradio je kralj Aleksandar za trojicu svojih sinova, ali nije doživeo da ga vidi završenog. Otvoren je 1936, dve godine nakon njegove pogibije.

Foto: Nova.rs

Danas se snimaju četiri scene vezane za dolazak kralja iz rata i svečanu večeru koju su tim povodom najviđenije beogradske domaćice napravile za njega.

Radnja serije dešava se od 1918. do 1934. godine, stoga neće biti snimane ratne scene, već će biti prikazane samo u obliku dokumentarnog materijala.

Biće i nekih flešbekova, kada je bio sa dedom na Cetinju – otkriva nam Mladen Šević.

Već smo pisali da će Branislav Lečić igrati Nikolu Pašića, a Sergej Trifunović Stjepana Radića. A Šević nam otkriva još neka imena sa kasting-liste (koja nije konačna):

Nikola Kojo igra Ivana Meštrovića, Dejan Lutkić princa Đorđa Karađorđevića, Dragoslav Ilić kralja Petra, Andrija Kuzmanović generala Živkovića, Tanasije Uzunović vojvodu Mišića, Danica Maksimović rumunsku kraljicu Mariju (Aleksandrovu taštu).

Takođe, saznajemo da Vojin Ćetković tumači ulogu Patrijarha Dimitrija, Mima Karadžić igra Punišu Račića, Anica Dobra je Isidora Sekulić, Tika Stanić igra Mehmeda Spahu, Radivoje Bukvić Poenkarea, Svetozar Cvetković Slobodana Jovanovića, Goran Šušljik Antu Trumbića, Srđan Timarov Kneza Pavla, Vaja Dujović igra princezu Jelisavetu, sestru kraljice Marije, Petar Strugar kraljevog novinara Luku Mesečinu, Voja Brajović Miroslava Spalojkovića.

Kako nam je rečeno, Žarko Laušević, koji je prvobitno trebalo da igra vojvodu Mišića, takođe će imati jednu značajnu ulogu.

Kako saznajemo, snimanje u Crnoj Gori i Francuskoj i dalje je u planu, ali sve zavisi od situacije sa koronavirusom i otvaranja granica.

Serija od 15 epizoda, prema kojoj će nastati i film, ekranizacija je romana “Aleksandar od Jugoslavije” Vuka Draškovića i radi se u produkciji “United Media” a biće emitovana na kanalu Nova S.

(nova.rs)