DruštvoVesti

Patrijarh Irinej: Kosovo je srpski Jerusalim

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej izjavio je danas da je Kosovo „naš srpski Jerusalim, naša sveta i matične zemlja koje se ne možemo nikad odreći“ i da očekuje da će Rusija, kao i uvek u teškim vremenima, pomoći Srbiji da sačuva Kosovo.

„Rusi su velik i moćan narod, mi smo mali, ali na sreću uvek smo svoj čamac vezivali za veliki ruski brod“, rekao je patrijarh Irinej, prilikom potpisivanja sporazuma sa kompanijom Gasprom Njeft, koja će nastaviti da donacijama pomaže radove na Hramu Svetog Save.

Patrijarh Irinej je istakao da je Srbija danas u „dosta teškom“ položaju, ali da je „ruski presto“ uvek kroz istoriju imao razumevanja za srpski narod, podsetivši da je, tokom Prvog svetskog rata, „sveti car Nikojal Drugi učinio da se sačuva srpska država i narod“.

Prema rečima patrijarha Irineja, „onda kad Rusija možda nije mogla pomoći koliko smo očekivali, nije nam nikada odmogla, za razliku od naših drugih saveznika i nazovi prijatelja“.

On je „sa velikom tugom u srcu“ rekao da su ti nekadašnji prijatelji i saveznici „danas zaboravili prijateljstvo i savezništvo iz vremena kada su bili u teškim prilikama“, već „pokazuju neko drugo svoje lice“.

„Taj njihov interes nije ni u pravdi ni istini, niti će ostati kao nešto vredno i trajno u istoriji“, rekao je patrijarh Irinej na svečanosti u Ruskom domu u Beogradu.

(beta.rs )


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *