SvetVesti

Pariz se sprema za još jedan nalet žutih prsluka

Pariz – Glavni grad Francuske sprema se za još jedan, peti po redu, protest “žutih prsluka”. Predsednik Makron poziva na mir i red uoči novih demonstracija.

Organizatori protesta navode da će nastaviti da izlaze na ulice sve dok Emanuel Makron ne ispuni njihove zahteve.

Makron je pozvao na mir i red.

Mislim da naša demokratija ne može da prihvati okupaciju javnog dobra i elemente nasilja koji su obeležili protekle proteste, posebno u centru Pariza“, rekao je Makron, a preneo AP. 

Našoj zemlji potrebni su mir i red. Potrebno joj je da ponovo normalno funkcioniše“, rekao je francuski lider nakon samita EU u Briselu. 

On je insistirao na tome da je saslušao zahteve i izraze zabrinutosti demonstranata i branio je svoja obećanja da će ubrzati poreske olakšice. 

Makron je odbacio pozive da podnese ostavku, što je jedan od zahteva demonstranata. 

U iščekivanju petog protesta tokom vikenda, šef pariske policije rekao je juče da će u prestonici ponovo biti raspoređena oklopna vozila i hiljade policajaca. 

Da podsetimo, i prethodna četiri vikenda Francuszi su protestovali. Najmasovniji protest održan je prošle subote kada je, prema procenama francuskih zvaničnika, širom Francuske protestovalo 125.000 “žutih prsluka”. Privedeno je više od 1.000 ljudi.

(tanjug.rs / Foto:AP Photo/Michel Euler)