DruštvoVesti

Ovo su problemi koji danas RAZDIRU mlade

Mladi imaju sopstvene probleme i strahove, ali i probleme sa svojim drugovima i drugaricama koji se neprimereno ponašaju. U tome im mogu pomoći saveti stručnih ljudi.

Loše ste raspoloženi – često?

Vaši prijatelji izlaze da se provode, a sve što vi želite jeste da se uvijete, legnete u krevet i spavate. Uvek ste lošeg raspoloženja, a ne možete uvek da se “vadite” na menstruaciju. Ništa vas ne čini srećnim.

Ako ste tužni dve nedelje ili više, to bi mogla da bude depresija. Recite svojim roditeljima kako se osećate kako biste našli razlog. Oni vas mogu odvesti do terapeuta koji može da vam pomogne da utvrdite šta vam se dešava. Govoreći o svojim osećanjima sa roditeljima, prijateljima ili lekarom, osećaćete se mnogo bolje.

Vaša prijateljica previše jede pa povraća?

Svakog dana na ručku vaša prijateljica jede “kao svinja”. Onda trči u toalet da povraća. Rekli ste joj da ste zabrinuti, ali ona to ignoriše.

To može biti poremećaj u ishrani. Ako neko uporno povraća posle jela, onda zaista može da ugrozi svoje zdravlje. Pošto vas ne sluša, potrebni su razgovari sa drugom odraslom osobom – roditelji, nastavnici, školski pedagog ili školski psiholog.

Ako vi previše jedete, a zatim povraćate – obratite se za pomoć osobi od poverenja.

Preterani unos alkohola?

Vi ili neko do koga vam je stalo mnogo se i često opija, a to vas brine.

Razgovarajte sa lekarom, socijalnim radnikom, psihologom ili savetnikom. Zlatno je pravilo: “Nikada ne pijem kad vozim i nikad ne ulazim u kola sa nekim ko je pijan.”

Osećate se izostavljeno?

Navijačice, timovi, grupe, sport, druga deca… Imate utisak da su svi u školi u nekoj vrsti grupe osim vas. Imate utisak da ste se zaglavili sa “spoljne strane”.

Pronađite prijatelje koji imaju ista interesovanja kao vi. Pravi prijatelji neće vas isključiti zato što niste dovoljno popularni ili ne nosite skupu odeću. Oni će želeti da se druže sa vama onakvima kakvi ste.

Ne zovu vas?

Velika igranka, žurka ili koncert – daleko su samo nekoliko dana a niko vas nije pozvao. Svi vaši prijatelji već su se organizovali?

Pitajte nekog sami. Izaberite nekoga ko vam se sviđa ili vam je prijatelj da idete na taj “događaj” zajedno. Idite solo ili sa grupom prijatelja i neće biti problema.

Loša prijateljica?

Ona je lepa, popularna i govorljiva, širi glasine, naziva sve pogrdnim imenima i u suštini je zla osoba.

Razgovarajte sa prijateljima, roditeljima ili nastavnicima. Izbegavajte je i družiti se sa pravim prijateljima. Nikada ne prihvatajte glasine ozbiljno.

Krađe tinejdžera u šopingu?

Svaki put kada idete u kupovinu sa svojim najboljim prijateljem ili prijateljicom, oni ukradu nešto.

Recite svojoj prijateljici da mislite da nije u redu da se krade. Ako neće da se zaustavi, nemojte sa njom ići u šoping. Ako nastavi da krade kada ste sa njom, možete i vi biti u nevolji ako je uhvate.

Kako raskinuti?

Kako raskinuti vezu a da se ne “slomi srce”?

Budite iskreni, ali budite ljubazni. Raskinite lično, a ne tekstualno (pismo, SMS ili preko interneta). Ne ogovarajte “bivšu osobu” kasnije posle rastanka. Pokažite poštovanje prema toj osobi koje biste i vi hteli s njene strane, prenosi “Krstarica”.

(direktno.rs) Foto: shutterstock