Turizam

Ovo italijansko selo godišnje poseti skoro isti broj turista kao i Beograd

Dovoljno je samo pogledati ovu lepotu i shvatiti zbog čega je Orvijeto magnet za turiste danas, baš kao što je nekada bio magnet za rimske pape koje su bile intimno povezane sa ovim mestom.

Orvijeto je gradić (mada se zbog veličine može kazati i da je selo) u središnjoj Italiji, u Umbriji, koji je nadaleko čuven po svom veličanstvenom položaju. Naime, smešten je na vrhu ravnog brega koji se strmo spušta ka svim stranama, što omogućava spektakularan pogled na čitavu okolinu.

View this post on Instagram

Depth ▪◽

A post shared by davide (@rovellidavide) on

Osnovan je u verovatno u prvom milenijumu pre nove ere, i često ga identifikuju kao etrurski grad Velsnu, mada sa tim u vezi postoji spor; u svakom slučaju je bio jedan od najbitnijih centara te civilizacije.

View this post on Instagram

#duomo

A post shared by Franco Gafforelli LLAP (@francogafforelli) on

Pod Rim je pao u trećem veku pre nove ere, a početkom srednjeg veka zbog izvrsnog odbrambenog položaja postaje episkopsko sedište, što objašnjava postojanje i prekrasne katedrale i papske palate, budući da su svi poglavari Rimokatoličke crkve od ranog 11. veka pa nadalje bili intimno povezani sa ovim mestom.

Premda je čitav gradić praktično muzej na otvorenom, upravo su katedrala (Duomo di Orvieto) posvećena Presvetoj Bogorodici i Papska palata, najvažniji spomenici, pored podzemnih lavirinata, Palate narodnog kapetana i tvrđave Albornoza. 

Dovoljno je samo pogledati ovu lepotu i shvatiti zbog čega je Orvijeto magnet za turiste danas, baš kao što je nekada bio magnet za naslednike Svetog Petra.

(telegraf.rs / pixabay)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *