Društvo

Ove godine novi Zakon o finansiranju visokog obrazovanja

U Novoj godini, visokoškolske i naučne ustanove trebalo bi da dobiju niz novih zakona, čime bi se obezbedili bolji uslovi za rad i više novca.

Studenti, sa dobrim prosekom, i dalje će moći da koriste kredite, a pomagaće se i školovanje kadrova koji su potrebni državi. U ovoj godini visokoškolske ustanove trebalo bi da dobiju Zakon o finansiranju visokog obrazovanja, najavljuje ministar. 

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kaže da je cilj da se u novoj strategiji do 2030. godine promeni model finanisranja kroz uvođenje još većih obaveza od strane države, ali takođe i od strane poslodavaca. 

Kroz internacionalizaciju visokog obrazovanja, kroz restituciju, stvorićemo nove vrednosti i to daje novi zamah univerzitetima“, kaže Šarčević. Prvi neposredni izazov u 2019. godini, kažu profesori, jeste poziv za učestvovanje u Erazmus projektima – projektima Evropske unije. “Sa našim promenjenim statusom, da smo mi sada programska zemlja i da Univerzitet u Beogradu ima Erazmus povelju, znači da ćemo se mi prijaviti za povećan broj mobilnosti. Ja se iskreno nadam da ćemo uspeti da realizujemo makar isti broj mobilnosti kao i do sada jer je to izuzetno korisno i za studente i za nastavnike, saradnike naših članica“, kaže Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu i predsednica KONUS-a. 

Rektorka Popović najavljuje i veće angažovanje Konferencije univerziteta Srbije, tela čija je odnedavno predsednica.

Mislim da je vreme da prevaziđemo te previše često naglašavane razlike između državih i privatnih univerziteta. Ono što bi za nas trebalo da bude ključno je kvalitet“, kaže Popovićeva. Bitno je da na stvaranju novih vrednosti – indikatora merenja kvaliteta na svim univerzitetima u Srbiji, zajedno rade i profesori i resorno ministartsvo. 

Mi sve više pravimo direktne poteze kao što je bilo sa Đao tongom“, rekao je Šarčević i dodao da će u januaru, kada u posetu Beogradu dođe Vladimir Putin, Beogradski i Novosadski univerzitet potpisati sporazume sa tri najbolja ruska univerziteta. “Tako da nastavljamo dalje taj proces i stvorili smo timove za kvalitet na visokom obrazovanju“, istakao je ministar prosvete.

(rts.rs / pixabay.com)